Úžasne chutná poľská torta , s poriadnou porciou jabĺk a nadýchaným snehom. Jej príprava je skutočne jednoduchá a nie je o nič náročnejšia, ako príprava obyčajného koláčika. Ochutnajte, určite vám zachutí!
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g masla
4 žĺtky
150 g hladkej múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
Jablčná náplň:
1,5 kg jabĺk
100 g kr. cukru
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku citrónovej kôry
Na snehovú vrstvu:
4 bielky
180 g kr. cukru
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky, bielky odložíme do chladničky a žĺtky ušľaháme so zmäknutým maslom. Pridáme múku, prášok do pečiva a rýchlo vymiesime tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti (jedna bude o trochu väčšia). Menšiu časť uložíme do mrazničky a väčšiu do chladničky.
Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a nastrúhame. Preložíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor a varíme na miernom ohni 10-15 minút, alebo kým jablká nezmäknú a neodparí sa väčšina tekutiny. Do jablkovej hmoty pridáme citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť.
Cesto z chladničky vtlačíme do menšej tortovej formy, ktorú sme si predtým vymastili alebo vystlali papierom. Cesto by malo pokrývať dno a čiastočne aj steny formy.
Bielky ušľaháme na tuhý sneh a tesne pred koncom šľahania pridáme aj cukor. Na cesto navrstvíme jablkovú náplň a nastrúhame ½ cesta z mrazničky. Potom navrstvíme sneh a nastrúhame druhú časť cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 45 minút. Treba si však dávať pozor, pretože ak použijete väčšiu formu a vrstva snehu bude tenšia, tortu budete upečenú skôr, preto radím tortu sledovať, aby sa sneh nespálil. Potom som rúru vypla, pootvorila a nechala tortu dôjsť ešte 30 minút.
Tortu necháme celkom vychladnúť a až potom otvoríme tortovú formu a vyberieme. Ja servírujeme s ušľahanou šľahačkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: liveinternet