Máme pre vás pár skvelých trikov s obyčajným cestom, ktoré posunú pečenie a prípravu pokrmov na celkom novú úroveň. Je jedno,aký máte recept, s týmto zažiarite.
Cesto obtočte okolo pohára a dajte zamraziť
myslíte si, že ideme piecť klasický trdelník? Ste na omyle, toto je skutočná bomba. Ak nemáte poruke kysnuté cesto, vyskúšajte to pokojne aj s lístkovým.
Na cesto (môžete použiť aj svoj overený recept):
500 g polohrubej múky
Troška soli
80 g masla
2 vajcia
2-3 lyžice práškového cukru
250 ml mlieka
1 kocku droždia
Olej na potretie
Posýpka: škoricový cukor, orechy – alebo iné prísady podľa vašej chuti
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme asi 15 minút, kým kvások vyjde. Medzitým si v miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, soľ a pridáme aj kvások. Vymiesime cesto – ak je príliš riedke, môžeme pridať múku. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme asi pol hodinku podkysnúť.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na menšie bochníčky. Každý vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm.
Pláty si teraz nakrájame ostrím nožom na pásy široké 2-3 cm.
Teraz len potrieme olejom a obalíme v zmesi škoricového cukru a orechov a pásiky namotáme na čisté poháre. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do mrazničky na 35 minút.
Následne vyberieme, cesto dáme opatrne dole z pohárov a dáme do vriaceho oleja, kde dozlatista vypražíme. Obalíme v zmesi cukru a škorice – alebo v škoricovom cukri.
Necháme vychladnúť a naplníme šľahačkou, ktorú sme si vyšľahali s trochou uvarenej kávy. Plníme vnútro trdelníkov.
Ďalšie triky s kysnutým cestom – Univerzálny recept nájdete TU
1. Kvetinové pečivo
Z 1/3 cesta si vytvoríme menšie guľočky, ktoré pritlačíme dnom klasického pohára, narežeme 12 rovnakých lístkov a vytvarujeme lupene tak, že dva lístky zlepíme. Potom potrieme vajíčkom, stred posypeme čiernymi sezamovými semienkami a lupene bielymi. Pečieme pri 180 stupňoch asi 12 minút v teplovzdušnej rúre.
2. Obálky plnené mäsom
Potrebujeme (4 kusy):
1/3 cesta
4 mleté mäso
plátky syra
1 vajce
Postup:
Cesto si rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na 4 rovnaké časti. V každej časti urobíme 6 rezov, aby sme získali pravé uhly. V strede každého kusu navrstvíme mleté mäso. Navrch mäsa položíme plátok syra a zabalíme do cesta. Hrany postláčame tak, aby sa štruktúra nerozpadla. Obálky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme 12 minút pri 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre.
3. Škoricovo-orechové uzly
Potrebujeme:
1/3 cesta
100 g rozpusteného masla
100 g cukru
1 ČL škorice
2 PL nasekaných lieskovcov
1 vajce
Postup:
Cesto rozvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Zmiešame cukor so škoricou a cesto husto posypeme zmesou. Potom cesto posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Naplnené cesto zložíme a nakrájame na malé porcie približne rovnakej šírky (asi 3 cm). Každú časť jemne vytiahneme, pootočíme a vytvarujeme uzol. Uzly rozprestierame na plech, potrieme vajíčkom a pečieme 10 minút pri 200 ° C v teplovzdušnej rúre. Tieto jednoduché a skvelé triky nám pomôžu vytvoriť pečivo ako od profesionálov.
BONUS
Potrebujeme:
Plát lístkového cesta
4 PL paradajkového pretlaku
4 plátky šunky
8 lístkov bazalky
80 g strúhanej mozzarelly
1 vajce
3 plátky slaniny
40 g strúhaného syra Čedar
Postup:
Z lístkového cesta si pomocou dózy povykrajujeme rovnaké ovály. Priložíme nanukovú paličku, potrieme pretlakom, naukladáme plátky šunky, bazalky, posypeme strúhanou mozzarellou a prikryjeme druhou vrstvou vykrojeného cesta. Potrieme vajíčkom, navrch naukladáme kocky slaninky a postrúhaný Čedar. Pečieme 20 minút na 170 stupňoch.
Ďalšie úžasné kreácie z kysnutého cesta