plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dietológ poradil NAJLEPŠÍ spôsob, ako jesť ovsené vločky: Urobte s nimi toto a sú 10-KRÁT cennejšie ako ovsená kaša!

Všetci vieme, aké cenné sú pre telo ovsené vločky, no nie každý vie, ako ich čo najlepšie pripraviť, aby nestratili svoje nutričné ​​hodnoty.

Naučte sa jednoduchý a rýchly recept.

Získate tak pre svoje telo ešte viac prospešných látok.

 

 

Stavte na rady z portálu mojegotowanie.

Máte radi ovsené vločky a často ich používate vo svojej kuchyni?

Predtým, ako uvaríte ďalšiu ovsenú kašu, zistite, ako používať tento produkt, aby mal čo najväčšiu nutričnú hodnotu.

Možno budete prekvapení, ako pripraviť ovsené vločky, aby ste z nich získali to najlepšie.

V akej forme sú ovsené vločky najzdravšie?

 

 

Mnohí z nás začínajú deň ovsenými vločkami alebo ovsenou kašou.

Mnohí sa však zamýšľajú nad tým, či je lepšie jesť ovsené vločky surové alebo tepelne upravené. 

Ukazuje sa však, že surové ovsené vločky, teda ovsené vločky zaliate studeným mliekom alebo vodou, sú oveľa hodnotnejším jedlom ako varená verzia.

Vločky si totiž v tejto forme zachovávajú všetky cenné živiny a navyše obsahujú až 4x odolnejší škrob, ktorý je zodpovedný za správne fungovanie čriev.

 

 

Pomáha predchádzať zápche, znižuje hladinu cholesterolu a podporuje aj chudnutie, pretože pomáha znižovať brušný tuk.

Rezistentný škrob však nie je všetko, pretože surové ovsené vločky majú oveľa nižší glykemický index ako varené ovsené vločky, takže budú dobrou voľbou pre ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.

Jedením surových ovsených vločiek zostaneme dlhšie sýti a nebudeme maškrtiť medzi jedlami.

 

 

Ako pripraviť surové ovsené vločky? Jednoduchý recept.

Všetky vyššie uvedené benefity hovoria za všetko, ale ako pripraviť ovsenú kašu bez varenia tak, aby bola nielen hodnotná, ale aj chutná?

Tu je najjednoduchší recept, pri ktorom vločky večer ľahko a rýchlo rozmixujete, aby ste mali ráno hneď hotové raňajky.

 

 

Ingrediencie:

5 polievkových lyžíc ovsených vločiek

2 polievkové lyžice prírodného jogurtu

hrsť akéhokoľvek čerstvého alebo sušeného ovocia

voliteľné: med alebo iné obľúbené sladidlo

 

 

Príprava:

Ovsené vločky nasypeme do téglika a zalejeme jogurtom.

Ovocie nakrájame na menšie kúsky a prípadne všetko osladíme medom.

Všetko dôkladne premiešajte a dajte na noc do chladničky.

Ráno si môžete pochutnať na výborných, výživných a sýtych raňajkách.

Čo všetko ovsené vločky dokážu?

 

 

Pomocník pri chudnutí

Chudnutie je komplikovaný proces a schudnúť, hoci i pár kilečiek, je niekedy dosť ťažké.

Krátkodobé drastické diéty nie sú riešením, pretože sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostaví jojo efekt.

Ovsené vločky sú vynikajúce na chudnutie aj pre zdravie.

 

 

Vďaka tomu, že sú cenným zdrojom vlákniny, dokážu zasýtiť žalúdok na dlhšiu dobu a nemáte tak potrebu maškrtiť medzi jedlami. 

Prospievajú tráveniu

Vďaka enzýmom obsiahnutým v ovse sa vitamíny v žalúdku lepšie vstrebávajú.

Dostatok vlákniny reguluje trávenie a zabezpečí vám pravidelnú stolicu. 

To vedie k zdravšiemu pohybu čriev a pomáha predchádzať zápche. 

 

 

Netreba však zabúdať, že treba dbať aj na dostatočný prísun tekutín, aby vláknina napučala. 

Vláknina je potravou pre baktérie vo vašom čreve, čo pomáha udržať zdravú črevnú mikroflóru. 

Regulujú hladinu cholesterolu

Ovsené vločky obsahujú veľmi špeciálnu zložku, beta-glukán, ktorá má obzvlášť priaznivé účinky na náš organizmus. 

Ak ho konzumujete dostatok, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. 

Vďaka tomu klesá aj riziko koronárnej choroby srdca. 

 

 

Výživa pre svaly

Keď príde reč na bielkoviny, väčšina ľudí si myslí, že ich získajú len z mäsa, rýb, vajec, či syra.

Pravdou však je, že popri rastlinných zdrojoch bielkovín, ktorými sú strukoviny ako fazuľa, šošovica a sója, ovsené vločky patria takisto medzi potraviny bohaté na bielkoviny. 

 

 

100 g ovsených vločiek obsahuje asi 13 g proteínu. 

Takže 67 g vločiek obsahuje asi 9 g bielkovín, čo je približne rovnako, ako je vo vajci. 

Proti ekzému

Ovsené vločky pridané do kúpeľa pomáhajú pri atopickom ekzéme, psoriáze, akné, suchej pokožke a iných dermatitídach. Pri pravidelnom používaní kúpeľa sa ekzém výrazne zlepší a svrbenie pokožky ustúpi.

Zásobáreň vitamínov

V ovsených vločkách toho nájdete veľa: kyselina listová, vitamín B1 a vitamín K. 

Obsahuje však aj ďalšie vitamíny.

Keďže sa ovsené vločky väčšinou konzumujú bez tepelnej úpravy, zachovávajú si všetky zdraviu prospešné látky.

 

 

Vitamín K je obzvlášť dôležitý pre zdravie kostí. 

Obsahujú dôležité minerály

Okrem vitamínov sú bohaté aj na minerály. 

Obsahujú horčík, železo, aj zinok.

Regulujú hladinu cukru v krvi

 

 

Vďaka konzumácii ovsených vločiek stúpa hladina cukru v krvi pomalšie. 

Ovsené vločky obsahujú fytáty, ktoré majú pozitívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. 

Ďalšie výhody ovsených vločiek:

 

  • znižujú vysoký krvný cholesterol a vysoký krvný tlak
  • prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • normalizujú hladinu glykemického indexu
  • pôsobia blahodárne proti migréne a bolesti hlavy
  • podporujú dobré trávenie, odstraňujú bolesti brucha
  • odstraňujú plynatosť a pocit nafukovania
  • zabezpečujú pravidelné vyprázdňovanie
  • čistia hrubé črevo od nežiadúcich látok
  • podporujú kvalitu kostí a kĺbov
  • zlepšujú kvalitu zubov, nechtov a vlasov
  • prevencia proti vzniku osteoporózy
  • podporujú krvotvorbu, prevencia anémie
  • pozitívny vplyv na nervový systém, eliminujú stres
  • podporujú koncentráciu, pozornosť a kvalitný spánok

 

Pripravte si zdravý ovsený nápoj

 

 

Potrebujeme:

1 pohár ovsených vločiek

2 poháre vody

1/4 ČL kurkumy

Postup:

Do mixéra si nasypeme ovsené vločky, zalejeme ich vodou a rozmixujeme.

Rozmixovanú zmes precedíme cez sitko a pridáme kurkumu. 

Opäť premixujeme v mixéri, nalejeme do pohára a vypijeme.

Jablko rozmixované s ovsenými vločkami – super kombinácia na chudnutie

 

 

Potrebujeme:

200 g ovsených vločiek

2 jablká

Voliteľné:

trochu škorice

500 ml horúcej vody (2 šálky)

Postup:

Do misky nasypeme ovsené vločky.

Pridáme škoricu.

Teraz pridáme aj horúcu vodu.

Začneme mixovať ponorným mixérom. 

 

 

Nachystáme si panvicu s nepriľnavým povrchom a preložíme ju na plameň.

Pomocou lyžice dávkujeme rozmixovanú masu na panvicu.

Formujeme placky, ktoré opekáme pri strednej teplote.

 

 

Z každej strany stačí 2-3 minúty.

Ak chcete, placky môžete podávať preliate sirupom z agave, s tvarohom alebo kvapkou medu.

Ide o vynikajúce zdravé raňajky, ktoré naštartujú metabolizmus a sú ideálne na zdravé chudnutie bez hladovania.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes