Fantastický zákusok na slávnostné aj všedné príležitosti. A je celkom bez múky!
Potrebujeme:
Cesto:
- 5 ks žĺtky
- 5 ks bielky
- 60 g cukor kryštálový
- 120 g orechy vlašské pomleté
Cappuccino krém:
- 600 ml mlieko
- 2 balíčky zlatý klas
- 1 balíček vanilkový cukor
- 300 g kryštálový cukor
- 250 g maslo
- 2 PL orechové cappuccino v prášku
- 3 PL čokoládové cappuccino v prášku
- 1 PL kakao
Na vrch:
- 500 ml smotany na šľahanie a 2 bal. stužovača do šľahačky
Postup:
Najprv si spravíme orechové cesto: Vaječné bielky vyšľaháme do hustej peny. Potom vyšľaháme do penista vaječné žĺtky a kryštálový cukor . Postupujeme primiešaním mletých orechov k vyšľahaným žĺtkom.
K zmesi orechov a žĺtkov opatrne (ručne) primiešame penu z bielkov. Miešame od spodku k vrchu tak, aby pena nespadla.
Cesto potom premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech s rozmermi 30 x 35 cm.
Orechové cesto pečieme v predhriatej rúre 15 minút pri 180 stupňoch. Cesto je po upečení mimoriadne krehké a treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.
Ešte za tepla odstránime papier a zrežeme okraje tak, aby boli okraje čo najrovnejšie. Teraz celý plát rozrežeme na 4 rovnaké diely.
Krém:
Mlieko, cukor, vanilkový cukor a pudingové prášky uvaríme na hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme, po častiach pridáme vychladnutý puding a spojíme na hladký krém. Rozdelíme ho na polovicu. Do jednej polovice primiešame práškové cappuccino orechové a do druhej časti čokoládové cappuccino a kakao.
Smotanu si vyšľaháme so stužovačmi
Vrstvíme zákusok:
Plát cesta, svetlejší krém, plát cesta, tmavší krém, plát cesta, svetleší krém, plát cesta a vyšľahaná šľahačka.