Výborný jablkový koláčik, u nás nestihne ani poriadne stuhnúť a už je po ňom.
Potrebujeme:
750 gramov jabĺk (ochutiť škoricou, cukrom a pokvapkať citrónovou šťavou)
Cesto:
4 vajcia
180 g cukor práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášok do pečiva
1 dl olej, voda
Kakao podľa chuti (ak chcete tmavé cesto – prípadne môžete spraviť aj cik-cak cesto)
Ďalej:
2 bal. puding vanilkový alebo smotanový
6 dl mlieko
cukor podla chuti
1 kus tvaroh vo vaničke nízkotučný
2 kusy kyslá smotana
2 kusy čokoláda várova
Postup:
Jablká ošúpeme,nastrúhame, ochutíme (cukrom, citrónom, škoricou), rozložíme na plech papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný.
Odporúčam radšej papier na pečenie, bude sa po upečení ľahšie obracať.
Vyšľaháme piškótové cesto, žĺtka s cukrom.
Pridáme aj olej a vodu (pridávajte po lyžičkách, cesto by malo mať konzistenciu ako cesto na klasickú piškótu).
Vmiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov (primiešame ručne a po častiach).
Cesto vylejeme na jablká.
Dáme piecť na 175 st., treba sledovať, cesto sa upečie naozaj rýchlo (cca 17-20 min) .
Po upečení a vychladnutí prevrátime na druhú stranu.
Z mlieka, cukru a puding. práškov uvaríme hustú kašu, ktorú necháme trochu vychladnúť, potom vymiešame spolu s tvarohom a jednou kyslou smotanou.
Natrieme na obráteny koláč, necháme stuhnúť a medzitým si pripravíme polevu.
Nad parou roztopíme čokoládu a primiešame k nej druhú kyslú smotanu.
Hneď natrieme na krém a môžeme krájať koláčik.
Koláčik by mal postáť v chladničke, aby stuhol – bude sa lepšie krájať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Jarka