Hľadáte chutný a zároveň jednoduchý dezert, ktorý zvládne aj začiatočník? Vyskúšajte recept na zákusok Jablkový tanec bez pečenia!
Táto osviežujúca pochúťka je ideálna na letné dni, kedy sa vám nechce tráviť čas v horúcej kuchyni. Jablkový tanec je neodolateľnou kombináciou chrumkavých sušienok, šťavnatých jabĺk, lahodného krému a osviežujúcej pudngovej vrstvy. Jeho príprava je nenáročná a zvládne ju každý. Navyše, na tento dezert potrebujete len bežne dostupné ingrediencie, ktoré nájdete v každom supermarkete.
Potrebujeme:
Jablková náplň:
500 gramov strúhaných jabĺk (cca 6 ks)
1 kus vanilkový cukor
1 kus zlaty klas
cca 100 millilitrov vody
Plnka:
1 bal. zlatý klas
500 ml mlieka
200 g masla
Cukor podľa chuti
Ďalej:
350 ml smotany na šľahanie
Čokoládová poleva
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň.
Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a krátko podusíme, stačí kým začnú vrieť.
Vo vode rozmiešame zlatý klas a cukor a vmiešame k jablkám, kým hmota nezačne vrieť.
Sušienky rozložíme buď na menší plech, to by bolo ideálne, alebo na vhodnú tácku.
Na sušienky rozložíme jablkovú hmotu, uhladíme a necháme vychladnúť.
Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a následne doň pridáme našľahané maslo a spolu ešte dobre prešľaháme.
Pudingovú zmes navrstvíme na jablká, uhladíme a na vrch rozotrieme vyšľahanú šľahačku.
Nakoniec si prirpavíme polevu z mliečnej čokolády a smotany, rozpustíme na plameni.
Ak je poleva príliš riedka, necháme ju chvíľu vychladnúť pri izbovej teplote, aby stuhla a najejme na vrch zákusku.
Jednoduchá čokoládová poleva na jablkový zákusok
Potrebujeme:
100 g tmavej čokolády
100 ml smotany na šľahanie
20 g masla
Postup:
Čokoládu nalámte na kúsky a roztopte ju vo vodnom kúpeli. Smotanu na šľahanie zahrejte, ale nevarte ju.
Do roztopenej čokolády pridajte maslo a smotanu a vymiešajte hladkú polevu.
Polevu nechajte chvíľu vychladnúť a potom ňou polejte vychladnutý jablkový zákusok.
Tipy:
Do polevy môžete pridať 1 lyžicu rumu alebo likéru pre dospelácku chuť.
Pre lesklú polevu pridajte do roztopenej čokolády 1 lyžičku oleja.
Polevu môžete ozdobiť hoblinkami z bielej čokolády, orechmi alebo sušeným ovocím.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)