plny-hrniec_transparent_negativ.png

ŠÉFKUCHÁR bije na poplach: Nech vám ani nenapadne pridať TÚTO ingredienciu do zemiakového šalátu, pokazí mu chuť!

Zemiakový šalát je kulinárskou hviezdou na sviatočných stoloch.

 

 

Pridaním určitej prísady však pokazíte chuť tohto tradičného šalátu.

Poradíme vám, akým prísadám by ste sa mali vyhnúť, aby ste si túto jedinečnú chuť zachovali.

Úžasný recept na najchutnejší sviatočný zemiakový šalát z portálu smakosze.

Zemiakový šalát netreba asi nikomu predstavovať.

Je to nesporná kulinárska hviezda Vianoc.

 

 

Radi tento tradičný šalát pripravujeme a potom konzumujeme.

Zelenina a štedrá porcia majonézy sú charakteristické znaky tohto obľúbeného pokrmu.

Môže sa však stať, že naša kulinárska snaha bude v troskách.

 

 

Všetko kvôli pridaniu určitej ingrediencie do nášho obľúbeného šalátu.

Snažíme sa vás na to upozorniť.

Táto zelenina nenávratne pokazí ikonickú chuť tohto obľúbeného jedla.

 

 

Na otázku o zložení zemiakového šalátu odpovieme takmer jedným dychom: mrkva, petržlen, vajcia, zeler, hrášok, jablko a nakladané uhorky.

Samozrejme, aj majonéza, ktorá dodá jedinečnú chuť tomuto šalátu.

Existuje však jedna zložka, ktorej by sme sa mali vyhnúť.

 

 

Keď ju pridáme, všetka naša kulinárska práca vyje nazmar a zničíme chuť šalátu.

Surovinou, ktorá nám jedlo pokazí, je cibuľa.

Nikdy ju nepridávajte priamo do zemiakového šalátu.

 

 

Ako zabezpečiť chuť v zemiakovom šaláte?

Gurmáni, ktorí majú radi zemiakový šalát s cibuľou, si ju môžu pridať priamo na tanier a zmiešať s pokrmom.

To isté môžeme urobiť s nakladanou uhorkou a pridať ju do šalátu tesne pred podávaním na sviatočný stôl.

 

 

To isté sa oplatí urobiť aj s majonézou.

Ak ju pridáme oveľa skôr, šalát sa môže rýchlejšie pokaziť.

Stojí za to dbať na to, aby chuť tohto obľúbeného jedla bola čo najlepšia.

 

 

Vzdajme sa pridávania cibule do pripraveného zemiakového šalátu.

Na dokonalý sviatočný zemiakový šalát potrebujeme:

 

 

 

8 zemiakov

4 vajcia

4 mrkvy

1 menší koreň zeleru alebo ½ veľkého

3 uhorky v slanom náleve s kôprom

1/2 červenej cibule malej

3 vňate cibuľky (2 lyžice kôpru pažítky alebo petržlenovej vňate)

1/2 šálky majonézy

1/2 šálky gréckeho jogurtu

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžicu dijonskej horčice

soľ

korenie podľa chuti

Postup:

 

 

Zemiaky očistíme.

Dáme ich do hrnca so slanou vodou a uvaríme domäkka.

Varíme približne 20-30 minút.

Medzitým si uvaríme natvrdo vajcia.

 

 

Vajcia necháme vychladnúť a potom ošúpeme.

Mrkvu očistíme a nakrájame.

 

 

Rovnako si očistíme a nakrájame aj zeler a spolu s mrkvou uvaríme do mäkka.

Scedíme a necháme vychladnúť – rovnako aj zemiaky.

 

 

Kým zelenina chladne, pripravíme si ostatné prísady.

Zelenú cibuľku, uhorky aj červenú cibuľu nakrájame nadrobno.

Ak použijete reďkev alebo červenú papriku, pripravíme si aj tieto prísady.

 

 

Bylinky umyjeme a nasekáme.

Všetky prísady spolu preložíme do veľkej šalátovej misy.

Zvlášť si pripravíme dressing:

 

 

Majonézu zmiešame s jogurtom, kyslou smotanou, horčicou a dochutíme soľou a korením.

Primiešame k ostatným surovinám v miske a dobre zamiešame, aby sa zálievka prepojila s ostatnými prísadami.

Necháme aspoň hodinu odležať v chlade a môžeme podávať.

 

 

Tip:

Do zálievky môžete vmiešať aj 1-4 lyžičky cukru, chuť zálievky sa tak trochu zjemní.

Prajeme vám dobrú chuť! 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes