Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu.
Je z kuchárky mojej mamy a odvtedy ho robím pravidelne.
Potrebujeme:
500 g hladká múka
200 ml vody
250 g margarínu alebo masla
Náplň:
Jablká
Tvaroh s hrozienkami
Nutella
Postup:
Ide skutočne o úplne jednoduchý recept, ktorým hravo nahradíte kupované lístkové cesto.
Ja používam nielen na štrúdľu, ale aj na rýchle sladké pochúťky – šatôčky, croissanty atď.
Tuk si nastrúhame a zmiešame s vodou a múkou – ja pridávam aj štipku soli.
Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme do tvaru plátu.
Plníme podľa chuti, ako klasickú štrúdľu (tvaroh, mak, orechy, lekvár).
Zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.
Druhý recept – cesto na štrúdľu, ktoré ma nikdy nesklamalo
Cesto na štrúdľu podľa mojej babičky Kamilky.
Je výborné, rýchle a lacné.
Za mňa oveľa lepšie, ako lístkové z obchodu!
Potrebujeme:
Na cesto:
125 g zmäknutého masla
300-350 g hladkej múky
½ balíčka prášku do pečiva
1 vajíčko
1 dcl mlieka
štipka soli
Náplň:
Nastrúhané ochutené jablká, tvaroh s hrozienkami, mak alebo orechy….
Mlieko na potretie
Postup:
Príprava cesta zaberie len minútku.
Z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a kypriaceho prášku vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké cesto.
Cesto by sa nemalo lepiť.
Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať.
Zatiaľ pripravíme náplň.
Ja som pripravila plnku z jabĺk: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pridáme cukor, škoricu a dobre premiešame.
Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata. Odstavíme.
Cesto rozdelíme na 4 časti a yvaľkáme natenko.
Je to jednoduché, pretože s cestom sa dobre pracuje a netrhá sa.
Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu náplne.
Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.
Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30-35 minút do zlata.
Hneď ako sa upečú, horúce ich potrieme mliekom.
Necháme ich na plechu vychladnúť a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)