plny-hrniec_transparent_negativ.png

Skúsila som ho, keď som nemala doma lístkové cesto a odvtedy ho už vôbec nekupujem: Najrýchlejšie cesto na štrúdľu z 3 prísad!

Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu. Je z kuchárky mojej mamy a odvtedy ho robím pravidelne. 

Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu.

 

 

Je z kuchárky mojej mamy a odvtedy ho robím pravidelne.

Potrebujeme:

500 g hladká múka

200 ml vody

250 g margarínu alebo masla

Náplň:

 

 

Jablká

Tvaroh s hrozienkami

Nutella

Postup:

Ide skutočne o úplne jednoduchý recept, ktorým hravo nahradíte kupované lístkové cesto.

Ja používam nielen na štrúdľu, ale aj na rýchle sladké pochúťky – šatôčky, croissanty atď.

Tuk si nastrúhame a zmiešame s vodou a múkou – ja pridávam aj štipku soli.

 

 

Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme do tvaru plátu.

Plníme podľa chuti, ako klasickú štrúdľu (tvaroh, mak, orechy, lekvár).

Zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.

Druhý recept – cesto na štrúdľu, ktoré ma nikdy nesklamalo

Cesto na štrúdľu podľa mojej babičky Kamilky.

Je výborné, rýchle a lacné.

Za mňa oveľa lepšie, ako lístkové z obchodu!

Potrebujeme:

Na cesto:

125 g zmäknutého masla

300-350 g hladkej múky

½ balíčka prášku do pečiva

1 vajíčko

1 dcl mlieka

štipka soli

Náplň:

Nastrúhané ochutené jablká, tvaroh s hrozienkami, mak alebo orechy….

Mlieko na potretie

Postup:

Príprava cesta zaberie len minútku.

Z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a kypriaceho prášku vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké cesto.

Cesto by sa nemalo lepiť.

Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať.

Zatiaľ pripravíme náplň.

Ja som pripravila plnku z jabĺk: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

Pridáme cukor, škoricu a dobre premiešame.

Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata. Odstavíme.

Cesto rozdelíme na 4 časti a yvaľkáme natenko.

Je to jednoduché, pretože s cestom sa dobre pracuje a netrhá sa.

Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu náplne.

Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.

Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30-35 minút do zlata.

Hneď ako sa upečú, horúce ich potrieme mliekom.

Necháme ich na plechu vychladnúť a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixbay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes