Sú chutné, rýchlo pripravené a perfektné na jednohubky, chlebíčky, očká a ďalšie pohostenie na silvestrovský stôl.
Nápadov je neúrekom, len si vybrať.
Oškvarková nátierka
Potrebujeme:
200 g pomletých oškvarkov
1 lyžica masti
1 menšia cibuľa
1-2 kyslé uhorky
1 str. cesnaku
3 lyžičky horčice
trochu vegety
Postup:
Pokrájame si nadrobnúčko cibuľu, sterilizovanú uhorku, pretlačíme strúčik cesnaku.
Do misky si dáme pomleté oškvarky, masť, horčicu a riadne premiešame.
Potom pridáme cibuľu, uhorku, cesnak a 1/4 ČL vegety – premiešame a pomazánku máme hotovú . môžete ešte trochu rozmixovať ponorným mixérom.
Tuniaková nátierka
130 g tuniak vo vlastnej šťave
50 g maslo
2 PL tatárska omáčka
1 ks červená cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do jednej misky a poriadne zamiešame.
Podávame s čerstvým pečivom.
Syrovo – cesnaková nátierka
Potrebujeme:
150 g nastrúhaného syra (napríklad eidam, ementál alebo gouda)
3 PL kyslej smotany
2 PL majonézy alebo tatárskej omáčky
4 strúčiky cesnaku
soľ a korenie na dochutenie
Postup:
Smotanu vymiešame s tatárskou omáčkou alebo majonézou, vmiešame pretlačený cesnak, potom zľahka primiešame strúhaný syr a dochutíme soľou a korením.
Turistická nátierka z bývalého režimu
Potrebujeme:
20 dkg Saláma turista ( vysočina)
1 nátierkové maslo
1 malá cibuľa
1 väčší tavený syr
1-2 strúčiky cesnaku
Voliteľné: červená paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
1 lyžicu tatárskej omáčky
2 lyžice horčice
Postup:
Salámu zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle.
Pridáme maslo, tavený syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady.
Svieža nátierka s jabĺčkom
Postup:
1 jablko
1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr
2 lyžice masla
Trochu červenej sladkej papriky
50 g strúhaného syra
Soľ a korenie na dochutienie
Postup:
Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle.
Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli a korenia.
Nátierka z pečeného kuriatka
Potrebujeme:
150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)
50 g masla
1 lyžicu horčice
1 vajce uvarené natvrdo
Postup:
Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Cviklová nátierka
Potrebujeme:
1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá
1 téglik syra cottage
Koliesko póru
Štipka soli
Postup:
Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.
Šunková nátierka s jogurtom
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatárskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej horčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle.
Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítky nakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou.
Cibuľu nakrájame nadrobno a zmiešame s vajíčkami.
Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením.
Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku, alebo iný syr
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme.
Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike.
Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti.
Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Výborná cesnaková nátierka
Potrebujeme:
1 nátierkové maslo bez príchute
1 tatarka (100ml)
1-2 strúčiky cesnaku
100 g šunkovej salámy
100 tvrdého syra
3 uvarené vajcia
1 väčšiu zelenú paprika
2 stredne veľké paradajky
Mletá nepálivá paprika
Zelená paprika na plneniue
Postup:
Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky.
Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.
Zdravá tuniaková nátierka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji
1 lyžičku horčice
Jarnú cibuľku
Citrónovú šťavu
Soľ a čierne korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.
Pomazánka z tvarohu a červenej repy
Potrebujeme:
2 červené repy
Čerstvý tymián
200 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti
Postup:
Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.
Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnako
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Špenátovo-bryndzová pomazánka
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Avokádová pomazánka
Potrebujeme:
1 avokádo prekrojené na polovicu
6 vajec uvarených natvrdo
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžičku dijonskej horčice
½ lyžičky soli
½ šálky najemno nakrájanej cibule
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
Postup:
Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.
Falošná paštéta
Potrebujeme
- 330 g hlivy ustricovej
- 90 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička zázvoru
- 10 g petržlenu
- olivový olej
- 100 g vlašských orechov
- šťava z 1/2 citróna
Postup
- Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
- Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
- Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
- Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
- Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
- Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
- Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.
Inšpirácie na servírovanie