Mäsko Stroganov máme u nás doma veľmi radi a najradšej samozrejme z hovädzieho mäsa, z ktorého by sa malo podľa správnosti pripravovať. Ak ale nemáte čas, môžete zvoliť aj bravčové, alebo hydinové mäso, výsledok je tiež veľmi chutný a navyše pripravený oveľa rýchlejšie.
Potrebujeme:
400 g kvalitného hovädzieho mäsa (mala by to byť sviečkovica) alebo bravčové, kuracie, morčacie
1 cibuľa
kúsok masla
300-350 ml vývaru
5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
1 kyslá uhorka
Olej
soľ, čierne korenie
1 lyžička horčice
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
trošku cukru
Huby (voliteľné)
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na plátky a zľahka nakepeme. Potom nakrájame na rezance – ochutíme soľou, korením, pridáme olej a dobre premiešame. Mäso necháme takto maronovať aspoň 1-2 hodiny, ideálne cez noc.
Na panvici zahrejeme maslo (ak nemáte, môžete nahradiť olejom). Sprudka osmažíme mäso a následne prikrejeme pokrievkou, aby pustilo šťavu.
Cibuľu si zvlášť osmažíme na panvici na troche oleja. Cibuľu pridáme k mäsu a ďalej dusíme, pridáme aj nakrájanú uhorku a huby.
Následne podlejeme vývarom a prikryté dusíme domäkka. Ak pracujete s hydinovým mäsom, bude hotové veľmi rýchlo, príprava hovädziny trvá najdlhšie.
keď je mäso mäkké, pridáme pretlak, horčicu, smotanu a dochutíme aj troškou cukru. Môžeme ešte doladiť trochou soli a čiernym korením. Podľa potreby môžete omáčku ešte rozriediť vývarom, alebo ju nechať hustejšiu. Podávame s ryžou, alebo inou prílohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)