Vynikajúce pečivo pripravíte rýchlo a jednoducho, celkom bez kvasníc. Stačia vám 3 ingrediencie, chvíľa voľného času a onedlho si môžete s celou rodinou pochutnávať na voňavých domácich pagáčikoch.
Potrebujeme:
250 g masla
250 g syra feta
250 g hladkej múky
Žĺtok na potretie
Rascu prípadne sezamové semienka na posypanie
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo, múku a syr (je nutné, aby bol syr čo možno najsuchší). Vypracujeme cesto, ktoré preložíme na jemne pomúčenú dosku a premiesime.
Potom z cesta vyformujeme bochník, ktorý zabalíme do plastovej fólie a vložíme na niekoľko hodín do chladničky – ideálne na celú noc v prípade, že si chceme dopriať skvelé slané raňajky.
Cesto v chladničke získa tú správnu kozistenciu a pružnosť. Potom ho vyberieme, preložíme na ľahko pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm. Pomocou pohára potom z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky. Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Nakoniec pagáčiky posypeme rascou, sezamovými alebo ľanovými semienkami.
Vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Poznámka: pagáčiky môžete robiť aj z menšieho množstva, je však dôležité aby suroviny boli v rovnakom pomere.
zdroj: coolinarika