plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odkedy mám tento HRNČEKOVÝ recept, žiadne iné muffiny už nerobím: Sú neskutočné a hneď hotové – chutia ako MORAVSKÉ koláče!

Vynikajúci tip na rýchly a jednoduchý dezert s fantastickou chuťou. Vyskúšajte muffiny, ktoré chutia ako obľúbené moravské koláče.

Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina? Vyskúšajte naše hrnčekové muffiny s chuťou moravských koláčov! Tieto muffiny sú perfektnou kombináciou sladkého cesta, lahodného lekváru a kyslej smotany. Navyše sa dajú ľahko pripraviť z ingrediencií, ktoré máte bežne doma.

 

 

Perfektná kombinácia chutí a rýchla príprava

Hrnčekové muffiny s lekvárom sú obľúbené z mnohých dôvodov. Sú rýchle a jednoduché na prípravu, zvládne ich aj začínajúci kuchár. Recept je taktiež variabilný a umožňuje experimentovanie s rôznymi druhmi múky, cukru, oleja a lekváru.

Muffiny sú chutné a vďaka lekváru a kyslej smotane aj vláčne. Môžu sa piecť v klasických muffinovej forme, ale aj v papierových košíčkoch, ktoré uľahčia servírovanie. Sú ideálne na raňajky, desiatu, olovrant alebo ako rýchly dezert.

Ľahko sa prenášajú a skladujú. Vďaka lekváru sú prirodzene sladké a nepotrebujú žiadnu polevu. Koláčiky sú obľúbené u detí aj dospelých a sú skvelým spôsobom, ako spotrebovať zvyšky lekváru.

Môžete ich navyše pripraviť aj v dvojfarebnej verzii – stačí, ak cesto rozdelíte na dve polovice a jednu nafarbíte kakaom.

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubej múky

1/2 hrnčeka kr. cukru

1,5 KL jedlej sódy

2 vajcia

1 hrnček smotany (môže byť 33% ale stačí aj 12%)

1/2 hrnčeka rozpusteného masla

200 g jemného tvarohu

cukor podľa chuti

slivkový lekvár (ak nemáte, tak aj iný hustý lekvár)

Na posypanie (voliteľné):

 

 

Práškový cukor

Mandľové lupienky

Nasekané orechy

Strúhaná čokoláda

Ďalej potrebujeme:

Papierové košíčky

Formu na muffiny

Postup:

V miske premiešame sypké suroviny. Postupne pridáme vajce, smotanu a maslo.

Všetko dobre premiešame.

Nachystáme si formu na muffiny a vystelieme ju košíčkami.

Teraz môžeme začať s vrstvením cesta. Asi do 1/3 košíčka naplníme cesto.

Pridáme lyžičku lekváru, lyžičku tvarohu. Zakryjeme opäť cestom.

 

 

Prípadne môžete poradie tvarohu a lekváru vymeniť, skúšala som ich aj takto a boli skvelé.

Muffiny môžeme ešte posypať nahrubo rozsekanými orechmi, cukrom  alebo mandľovými lupienkami.

Muffiny servírujeme s domácou šľahačkou

Domáca šľahačka je lahodný a ľahký doplnok k hrnčekovým muffinom Je ľahká, nadýchaná a má lahodnú mliečnu chuť, ktorá sa výborne hodí k sladkým muffinom. Navyše sa dá ľahko pripraviť z ingrediencií, ktoré máte bežne doma. Je to elegantný a slávnostný doplnok, ktorý muffiny pozdvihne na novú úroveň. Domáca šľahačka je zdravšia alternatíva k šľahačke zo spreja, ktorá obsahuje umelé prísady a cukor.

 

 

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)

2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)

1 balíček vanilkového cukru (voliteľné)

Postup:

Smotanu na šľahanie dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny pred šľahaním.

Pred šľahaním skontrolujte, či je smotana aj miska studená.

Do studenej misky nalejte smotanu a pridajte cukor a vanilkový cukor.

Šľahajte mixérom na vysokých otáčkach, kým šľahačka nezíska pevnú konzistenciu.

Dávajte pozor, aby ste šľahačku neprešľahali, inak sa môže zrnúť.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes