Pripravte si doma mäkké a jemné pečivo plnené syrom alebo plnkou podľa vlastnej chuti.
Pečivo sa u nás teší veľkej obľube a pripravujem ho pri každej možnej príležitosti – špeciálne miesto má na dcérinej oslave narodenín.
Vynikajúci recept na jemné mini pečivo z youtube kanála Domaći Recepti.
Potrebujeme:
200 ml teplého mlieka
25 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia
1 PL kryštálového cukru
1 PL soli
200 ml vody
100 ml rastlinného oleja
cca 700 g hladkej múky
Na plnku:
500 g krémového syra
1 bielok
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Do misky nasypeme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie.
Pridáme teplé mlieko, zamiešame.
Necháme 10 minút odstáť.
Do hlbokej misy nasypeme múku.
Pridáme soľ a trochu premiešame.
Ďalej pridáme kvások, vodu, cca 70 ml oleja a všetko spolu zmiešame.
Potom rukou vymiesime cesto.
Takmer vymiesené cesto preložíme na stôl a podlejeme zvyškom oleja.
Pokračujeme v miesení cesta na stole.
Miesime, kým sa olej úplne nezapracuje do cesta.
Z cesta vytvarujeme guľu, stôl potrieme olejom a cesto rozdelíme na 12 častí.
Z každej časti cesta ušúľame guľku a poukladáme ich na naolejovaný stôl.
Guľky potrieme olejom, prekryjeme fóliou, utierkou.
Necháme odstáť 30 minút.
Do misky so syrom pridáme bielok a zamiešame.
Cesto roztiahneme rukami a rozvaľkáme na cca 30 cm.
Cesto potrieme syrom, zrolujeme a položíme na plech.
Plech s tyčinkami prekryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť.
Po uplynutí doby nakrájame tyčinky na kocky.
V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme pečivo.
Vrch posypeme semienkami podľa chuti.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C a pečieme 25 minút.
Po upečení necháme pečivo chvíľu odležať a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: