plny-hrniec_transparent_negativ.png

Marhuľový džem bez konzervantov: Robím ho takto už mnoho rokov!

Marhuľový džem je jedným z najchutnejších džemov.

Marhuľový džem je jedným z najchutnejších džemov.

 

 

Aj preto ho každý rok robím vo veľkom množstve.

Koláčiky sú s ním veľmi chutné, preto si z neho musíte každý rok odložiť veľkú porciu.

Navyše, mám pre vás vynikajúci recept, ktorý je zdravší a ešte chutnejší, ako by ste čakali.

 

 

Navyše, tento džem neobsahuje žiadne konzervanty.

Potrebujeme:

2000 g zrelé, mäkké marhule

700 g cukru – môžete použiť klasický kryštálový, ale odporúčam trstinový, brezový al. kokosový cukor

Postup:

Marhule prepolíme.

 

 

Odkôstkujeme a pokrájame na menšie časti.

Ovocie vložíme do hrnca alebo misy.

Zasypeme cukrom.

 

 

Premiešame, prikryjeme a odložíme do chladničky na 12 hodín.

Na druhý deň si nachystáme zaváraninové poháre a viečka.

 

 

Dôkladne ich poumývame.

Vypláchneme horúcou vodou a utrieme čistou utierkou do sucha.

 

 

Ovocie s cukrom varíme v nepriľnavej panvici v menších dávkach (nie naraz!).

To zabezpečí rýchlejší var, pri ktorom marhule nestratia farbu.

 

 

Každú dávku privedieme k varu.

Za stáleho miešania povaríme zhruba 7 až 8 minút, kým džem nezhustne.

 

 

Naplníme do pohárov.

Dobre uzavrieme a poháre prevrátime hore dnom.

 

 

Keď máme uvarený všetok džem, poháre zabalíme do prikrývky.

A necháme pomaly vychladnúť.

Kto chce môže aj sterilizovať vo vriacej vode 10 až 15 minút, ale nie je to potrebné.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes