plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zázračná limonáda z čerstvej mäty: Najlepší nápoj v horúčave + 19 úžasných účinkov na vaše zdravie!

Už staré civilizácie poznali liečivé účinky zelenej mäty.

 

 

Oddávna ju ľudia využívali na osvieženie dychu, povzbudenie organizmu, ale aj ako účinný liek v boji proti tráviacim či zápalových ťažkostiach.

Prenikavá aróma tejto rastlinky je dodnes súčasťou ozdravných relaxačných kúr a preto je symbolom odpočinku a pokoja.

Dokonca sú známe aj jej pozitívne účinky v boji proti nespavosti a stresu.

 

 

Mätové lístky majú neobyčajný chladivý efekt, ktorý pomáha organizmu účinne odvádzať teplo.

V teplých dňoch je mätová limonáda ideálnym nápojom, ktorý osvieži a povzbudí naše telo zvonku i z vnútra.

 

 

Potrebujeme:

2 citróny

Zväzok čerstvej mäty

4-5 lyžíc trstinového cukru

ľad na podávanie

1 liter vody

Postup:

Z citrónov si pomocou strúhadla odstránime kôru.

 

 

Vložíme ju do mažiara.

Z citrónov vytlačíme aj šťavu.

Tú spolu s umytou mätou a trstinovým cukrom tiež pridáme do mažiara.

Mätovú zmes v mažiari utlčieme na veľmi jemnú kašu.

Tú prelejeme do džbánku, pridáme liter vody a niekoľko kociek ľadu.

Domáce mätová limonáda je skvelé osvieženie v horúcich dňoch.ň

Mäta pieporná účinky na zdravie

 

 

Povzbudzuje imunitný systém.

Antiseptické a antibiotické účinky.

Odstraňujú bolesti (kĺbov, hlavy).

Osviežuje dych.

Odstrňuje z tela toxíny.

Podporuje dobrý spánok.

Odstraňuje pocit ťažoby po mastnom jedle.

Podporuje trávenie.

 

 

Podporuje vylučovanie žlče.

Zvyšuje chuť do jedla.

Odstraňuje plynatosť.

Eliminuje kŕče v brušnej dutine.

Pomáha vyrovnať črevnú mikroflóru.

Upokojuje nervový systém.

 

 

Odstraňuje hnačky a aj zápchy.

Ochladzuje organizmus počas horúcich dní.

Vhodná pre pacientov s Reumou.

Vhodná pre pacientov s kožnými ochoreniami.

Vhodná pre fajčiarov (osviežuje dych).

Vhodná pri chrípke a prechladnutí.

Nevhodná pri kojení a v tehotenstve (znižuje tvorbu mlieka).

Mätový sirup do čajov a letných limonád

Ako na to?

Potrebujeme:

2 hrste mätových lístkov

1 citrón

1 liter vody

750 g trstinového cukru (v pôvodnom recepte je 1 kg kryštálového cukru, ja dávam trstinový)

1 vrecúško kyseliny citrónovej

Postup:

Lístky mäty a plátky citróna naložíme do studenej vody a zakryté necháme lúhovať do druhého dňa.

Druhý deň precedíme, pridáme trstinový cukor a zahrejeme maximálne na 70-75 ° C (táto teplota neznehodnotí živiny, ale zabezpečí, že sirup dlhšie vydrží), aby sa cukor úplne rozpustil.

Potom plníme do čistých vyvarených pohárov, otočíme na 5 minút dnom hore, potom obrátime a necháme vychladnúť. Uchovávame najlepšie v chladničke. alebo v chladnej pivnici.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes