Už staré civilizácie poznali liečivé účinky zelenej mäty.
Oddávna ju ľudia využívali na osvieženie dychu, povzbudenie organizmu, ale aj ako účinný liek v boji proti tráviacim či zápalových ťažkostiach.
Prenikavá aróma tejto rastlinky je dodnes súčasťou ozdravných relaxačných kúr a preto je symbolom odpočinku a pokoja.
Dokonca sú známe aj jej pozitívne účinky v boji proti nespavosti a stresu.
Mätové lístky majú neobyčajný chladivý efekt, ktorý pomáha organizmu účinne odvádzať teplo.
V teplých dňoch je mätová limonáda ideálnym nápojom, ktorý osvieži a povzbudí naše telo zvonku i z vnútra.
Potrebujeme:
2 citróny
Zväzok čerstvej mäty
4-5 lyžíc trstinového cukru
ľad na podávanie
1 liter vody
Postup:
Z citrónov si pomocou strúhadla odstránime kôru.
Vložíme ju do mažiara.
Z citrónov vytlačíme aj šťavu.
Tú spolu s umytou mätou a trstinovým cukrom tiež pridáme do mažiara.
Mätovú zmes v mažiari utlčieme na veľmi jemnú kašu.
Tú prelejeme do džbánku, pridáme liter vody a niekoľko kociek ľadu.
Domáce mätová limonáda je skvelé osvieženie v horúcich dňoch.ň
Mäta pieporná účinky na zdravie
Povzbudzuje imunitný systém.
Antiseptické a antibiotické účinky.
Odstraňujú bolesti (kĺbov, hlavy).
Osviežuje dych.
Odstrňuje z tela toxíny.
Podporuje dobrý spánok.
Odstraňuje pocit ťažoby po mastnom jedle.
Podporuje trávenie.
Podporuje vylučovanie žlče.
Zvyšuje chuť do jedla.
Odstraňuje plynatosť.
Eliminuje kŕče v brušnej dutine.
Pomáha vyrovnať črevnú mikroflóru.
Upokojuje nervový systém.
Odstraňuje hnačky a aj zápchy.
Ochladzuje organizmus počas horúcich dní.
Vhodná pre pacientov s Reumou.
Vhodná pre pacientov s kožnými ochoreniami.
Vhodná pre fajčiarov (osviežuje dych).
Vhodná pri chrípke a prechladnutí.
Nevhodná pri kojení a v tehotenstve (znižuje tvorbu mlieka).
Mätový sirup do čajov a letných limonád
Ako na to?
Potrebujeme:
2 hrste mätových lístkov
1 citrón
1 liter vody
750 g trstinového cukru (v pôvodnom recepte je 1 kg kryštálového cukru, ja dávam trstinový)
1 vrecúško kyseliny citrónovej
Postup:
Lístky mäty a plátky citróna naložíme do studenej vody a zakryté necháme lúhovať do druhého dňa.
Druhý deň precedíme, pridáme trstinový cukor a zahrejeme maximálne na 70-75 ° C (táto teplota neznehodnotí živiny, ale zabezpečí, že sirup dlhšie vydrží), aby sa cukor úplne rozpustil.
Potom plníme do čistých vyvarených pohárov, otočíme na 5 minút dnom hore, potom obrátime a necháme vychladnúť. Uchovávame najlepšie v chladničke. alebo v chladnej pivnici.