Túto tortu milujú hlavne deti, ale určite si pochutnáte aj vy. Kúzlo spočíva v tom, že chutí rovnako, ako obľúbený nanuk Míša a pritom nie mrazená. Torta bude vysoká podľa toho, akú veľkú tortovú formu použijete. Ja som mala menšiu formu a tak som korpus mohla rozrezať na 3x, ale pokojne môžete robiť len v dvoch vrstvách.
Potrebujeme:
Na korpus:
160 g hladkej múky
170 g trstinového cukru
50 g holandského kakaa
1 vanilkový cukor
6 vajec
štipka soli
40 g oleja
Na krém:
500 g mäkkého tvarohu
5 lyžíc mascarpone
400 ml smotany na šľahanie, min. 33%
vanilkový cukor
4 lyžice javorového sirupu (ak nemáte, 4 lyžice trstinového cukru, alebo med)
Šťava z polovice citróna
Amaretto (prípadne rum)
Na polevu:
200 g horkej čokolády, na kúsky
Trochu smotany na šľahanie
Postup:
Rúru predhrejeme na 160 stupňov. V mise zmiešame kakao a múku. Bielky oddelíme od žĺtkov. Vyšľaháme bielky so štipkou soli, opatrne všleháme trstinový cukor. V druhej mise šľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom do peny. Ľahko vmiešame po častiach vyšľahanej bielky a nakoniec pridáme múku s kakaom. Nakoniec vmiešame olej. Pečieme 35-45 minút. Po 20 minútach je dobré umiestniť torta na spodnej priečku, záleží na rúre. Tortu prepichneme špajdľou, ak sú na špajli kúsky, necháme dopiecť. Necháme 10 minút vychladnúť a potom tortu vytrhnem z formy. Necháme ešte chladiť, ak budete ako ja torta plniť ďalší deň, zabalíme po vychladnutí do fólie a dáme na chladné miesto. Ak plníte hneď, nechajte opäť úplne vychladnúť.
Tvaroh rozmiešame a ľahko vyšľaháme spolu so šťavou z citróna a čistinke. Smotanu ušľaháme, potom pridáme cukor alebo sirup. Všetko zmiešame, prípadne dosladíme.
Korpus rozkrojíme na 3x. Každú vrstvu pokvapkáme Amaretto a potrieme krémom. Takto rozloženú torta necháme aspoň 3 hodiny v chladničke, najlepšie cez noc.
Vrch torty prelejme rozpustenou čokoládou zmiešanou so smotanou.
Tortu ľubovolne ozdobíme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)