Takéto rožky v obchode rozhodne nekúpite. Garantujeme vám, že keď raz vyskúšate, na pečivo z obchodu už nebudte mať ani len pomyslenie.
Potrebujeme:
Na kvások:
2 kocky čerstvého droždia
100 ml teplého mlieka
1 lyžičku cukru
Cesto:
1 kg hladkej múky
500 ml mlieka
200 ml oleja
Špetku soli
Na potretie:
1 žĺtok
Na posypanie:
Rascu celú
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V miske spojíme múku so soľou, mliekom, olejom a pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste prikryté utierkou.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na cca 30 menších bochníčkov. Tie prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 20 minút.
Následne každý bochník rozvaľkáme na tenký plát, ktorý zrolujeme do tvaru rožka.
Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pečiva nie je zlatistý.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: coolinarika