Na Annu von z riadku: Kto pozná tieto rady našich predkov, ten cesnak a cibuľu nemusí kupovať celý rok!

Zberu cesnaku a cibule je treba venovať veľkú pozornosť a starostlivosť, lebo nesprávnym zberom a zlým ošetrením sa môžu spôsobiť značné straty na úrode. V našich podmienkach zimné cesnaky a cibuľa dozrievajú obyčajne v júli a jarné v auguste. Podľa ľudovej pranostiky je termín zberu cesnaku a cibule na Annu t.j. 26 júla. Pritom v najteplejších oblastiach je to asi o týždeň skôr a v polohách o niečo vyššie položených je to asi o 7-10 dní neskôr.

Stačí jediný pohľad

Skúseným záhradkárom stačí jediný pohľad a vedia, že je ten správny čas zberu cibule. Nie každý však túto múdrosť „v oku“ a potrebuje pri určení správneho času na zber, poznať niektoré hlavné zásady. Ak ich včas spoznáte a zeleninu z pôdy vyberiete a správne uskladníte, máte tú najzdravšiu domácu cibuľu, ktorá vám vydrží až do ďalšej úrody.

Ako spoznám, že už je čas?

Ak chcete, aby cibuľa vydržala čo najdlhšie, musíte ju včas pozberať. Spoľahlivým znakom, podľa ktorého pripravenosť cibule na zber spoznáme, je zasychanie vňate v krčku. Listy postupne žltnú, ovísajú a keď je polovica vňate porastu poľahnutá a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich čo najskôr pozberať. To je zároveň znakom, že koreň je v najlepšej kondícií, má v sebe najviac živín a je najzdravšia. Ak by ste ho v tejto fáze nechali dlho ležať ľadom, prospešné látky bude cibuľa strácať a bude sa meniť aj kvalita plodu – koreň začne mäknúť a hrozí hniloba. Keď cibuľu vyberiete v tejto fáze a necháte správne vysušiť, máte istotu, že vám vydrží najdlhšie. Čím neskôr zberáme, tým menej cibuľa vydrží – to isté platí aj o cesnaku.

Zrelosť cesnaku, (najmä paličiaka), sa určuje dosť ťažko. O vhodnosti na zber sa presvedčíme vybraním cibule z pôdy. Príliš skoro je, ak je vrchná suknica svieža, živá. Keď sa z cibule oddeľujú jednotlivé strúčiky, je neskoro. Preto sa naši predkovia riadili dátumom – Na Annu cesnak a cibuľa z riadkov von!

Počas suchého počasia necháme plody v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila. Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov a zeminy z plodu. Cibuľu dôkladne pretriedime, nahnité a poškodené plody musíme oddeliť od zdravých čo najskôr.  Ak hrozí, že cibuľa na riadku by zvlhla, ideálna na sušenie je napríklad takáto jednoduchá konštrukcia.

Tip ako spoznať pripravenosť cibule na zber od skúseného záhradkára

“Vyčkajte, kým sa väčšina stoniek nezačne ohýbať a klesať k zemi – na pohľad budú vyzerať, ako keby vädli a schli, ak niektoré sú stále vzpriamené, zatiaľ čo väčšina je už ohnutá nad cibuľou, môžete ich jednoducho zahnúť rukou – ide to ľahko, stonka aj krčok sú už mäkké a poddajné). Pre rastlinu je to signál začiatku nečinnosti a signál pre vyššiu aktivitu v oblasti plodu a jeho finálneho dozrievania. Vtedy prestaneme zavlažovať a necháme cibuľu v zemi dôjsť (asi 7-14 dní) podľa toho, či je práve viac alebo menej vlhkosti. Počas tohoto obdobia sa najviac v cibuli kumulujú živiny. Potom vyberieme necháme dobre uschnúť na riadku a očistenú skladujeme.”

Juraj M.

Cibuľu  a cesnak skladujeme v drevených debničkách v jednom rade. Táto zelenina potrebuje tmavé, suché a vzdušné miesto, dlho však vydrží aj v komore, výborne sa osvedčilo napríklad skladovanie v papierových vreckách s otvormi (tento nápad nájdete TU).

Ako skladovať cibuľu a cesnak? Toto by vám poradili vaše babičky!

Naši predkovia vedeli, že cibuľa a cesnak im musia vydržať celý rok, keďže nemali k dispozícií iné možnosti, ako si cibuľu zaobstarať. Ich metódy fungovali výborne a môžeme ich používať aj dnes.

Pletenie do zväzkov

Tento postup sa ukázal ako najlepší. Usušená cibuľa tak nezaberá miesto a navyše aj pôsobí ako pekná dekorácia. Jej vôňu naše babičky používali ako prirodzený odpudzovač múch a komárov. Aby ste cibuľu mohli zviazať, musí mať dobre usušenú a pevnú vňať. Z cibule opatrne odstránime vrchnú šupku a zviažeme ju dohromady. Môžete zvoliť viazanie do chvostov, alebo viazanie do zväzkov po asi 10-15 kusoch. Uchovávame na suchom, chladnejšom mieste.

Návod, ako viazať cibuľu

Dajte ju do siloniek

Tento trik používala aj moja babička. Jednoducho zobrala staré silonky a vkladala do nich cibuľu – jednu po druhej. Cibuľky oddelila tak, že silonky jednoducho zauzlila. Namiesto siloniek môžete použiť sieťku. Cibuľu zavesíme do chladnejšej, vetranej miestnosti. Cibuľa nesmie zmrznúť, ale zvládne aj teplotu okolo 1-2 stupňa nad nulou.

Pár kreatívnych nápadov, ako sušiť cibuľu a cesnak

Dnes najobľúbenejšie