Vynikajúca bábovka, ktorá chutí naozaj ako veterník. Je zo špeciálneho cesta, určite odporúčam, vynikajúca na oslavu aj ku kávičke.
Potrebujeme:
4 vajcia
3 hrnčeky polohrubej múky
1,5 hrnčeka cukru krupica
1 hrnček oleja
1 šľahačka
5 lyžica krupicového cukru (na karamel)
1 kypriaci prášok
Postup:
Do kastróla s hrubším dnom dáme 5 lyžíc cukru a necháme roztopiť do zlatisto hnedého karamelu.
Medzitým ohrejeme šľahačku v mikrovlnke, aby bola teplá. Tú potom po lyžiciach opatrne vmiešame do karamelu. Pozor, zmes vrie a prská. Postupne dolejeme celú šľahačku a necháme pri vare rozpustiť karamel.
Vajcia, cukor a olej šľaháme šľahačom do hustej peny, do ktorej potom malým pramienkom a za neustáleho šľahania prilievame horúcu karamelovú šľahačku.
Dôkladne prešleháme a pridávame postupne múku. Opäť dobre premiešať a na záver zašľahať prášok do pečiva.
Nalejeme do dôkladne vypusteného formy (alebo klasika – vymazať tuk + múka, strúhanka, kokos).
Pečieme cca 3/4 hodiny asi na 160 ° C (pichneme špajľu a keď je suchá a nelepí, máme hotovo).
Bábovka chutí naozaj ako veterník.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)