Ideálny recept (nielen) pre všetkých milovníkov jabĺk a sladkých dobrôt.
Osviežujúca jablková torta ako dokonalý zákusok na každú príležitosť.
Famózny recept na najchutnejší jablkový koláč z youtube kanála Nobbi’s Kochstunde.
Potrebujeme:
Na cesto:
125 g špaldovej múky typ 630
5 g prášku do pečiva
125 g masla
100 g kryštálového cukru
1 balenie Bourbon vanilky
pár kvapiek vanilkovej esencie
3 vajcia
35 ml mlieka
Na plnku:
2 kg sladkých jabĺk
50 g kukuričného škrobu
150 g kryštálového cukru
šťavu z jedného citróna
kôru z jedného citróna
300 ml jablkovej šťavy
Na krémovú polevu:
400 ml smotany na šľahanie
2 balenia stabilizátora šľahačky
50 g práškového cukru
Na posypanie:
1 PL škoricového prášku
Postup:
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vnútorný okraj vymastíme maslom a tiež vystelieme.
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva.
V ďalšej miske zmiešame cukor s vanilkovým cukrom. Do hlbokej misky pridáme maslo.
Mixérom ho vyšľaháme do krémova.
Pridáme cukor a pokračujeme v intenzívnom miešaní.
Postupne po jednom pridáme vajcia a šľaháme.
Potom pridáme vanilkovú esenciu.
Počas šľahania pridávame múku a mlieko.
Cesto vložíme do formy a zarovnáme.
Rúru predhrejeme na 180°C (horný/spodný ohrev).
Cesto pečieme 25 minút.
Hneď ako cesto vychladne, vyberieme z formy a odstránime papier.
Potom cesto vložíme do tortového krúžka.
Z citróna vytlačíme šťavu.
Jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtiny.
Odstránime stonku a jadrovník, nakrájame na kocky a vložíme do hlbokej misky.
Do misky s jablkami pridáme citrónovú šťavu a trochu cukru.
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame.
Jablká preložíme do hrnca na sporáku.
Pridáme zvyšok cukru a zamiešame.
Hrniec prekryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu.
Do misky so škrobom pridáme jablkovú šťavu a dôkladne premiešame.
Do hrnca pridáme zvyšok jablkovej šťavy a zamiešame.
Potom to celé privedieme do varu a pridáme rozmiešaný škrob.
Všetko spolu minútu intenzívne miešame.
Plnku nalejeme do formy.
Zarovnáme a prekryjeme potravinovou fóliou.
Formu vložíme do chladničky, kým plnka nestuhne.
V nádobe vyšľaháme smotanu.
Pridáme práškový cukor.
Aby bol krém dostatočne tuhý, počas šľahania pridáme stabilizátor.
Šľahačku rozotrieme na jablkovú plnku.
Dezert vložíme do chladničky.
Po vybratí z chladničky odstránime formu, vrch posypeme škoricou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: