Predstavujeme vám fenomenálny domáci hustý paradajkový pretlak pripravený bez varenia.
Jedná sa o starý tradičný gruzínsky recept – lepší pretlak ste v živote neochutnali!
Lahodný hustý paradajkový pretlak podľa receptu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Potrebujeme:
3 kg paradajok
Postup:
Na náš pretlak musíme použiť paradajky, ktoré sú dozreté.
To dosiahneme tak, že paradajky vložíme v kuchyni do veľkej nádoby.
Prekryjeme dekou a necháme ich takto 2-3 dni.
Paradajky dôkladne umyjeme.
Nakrájame ich na kocky a vložíme do hrnca.
Paradajky v hrnci položíme na sporák a za občasného miešania varíme.
Keď paradajky pustia šťavu, prekryjeme hrniec pokrievkou a varíme asi 10 minút.
Celková doba varenia paradajok je 40 minút.
Uvarené paradajky necháme 20 minút vychladnúť a potom ich rozšľaháme ponorným mixérom.
Rozmixované rajčiny prepasírujeme cez sito do čistého hrnca.
Šupky z paradajok nevyhadzujeme(!) – môžeme ich vysušiť, pomlieť a použiť ako dochucovadlo.
Sitko vložíme do nádoby, prekryjeme ho štyrmi vrstvami gázy (alebo látky) a postupne vylievame šťavu z prepasírovaných rajčín.
Precedenú šťavu nevylievame – môžeme ju vypiť alebo použiť do polievky.
Pretlak v sitku prekryjeme pokrievkou.
Necháme ho cediť pod vlastnou váhou cez noc.
Paradajkový pretlak povaríme 10 minút na panvici a vložíme ho do sterilných fliaš.
Poháre preložíme do hrnca vystlaného utierkou.
Pridáme vodu rovnakej teploty ako pretlak, privedieme do bodu varu.
Sterilizujeme 10 minút.
Dobrú chuť!
Video návod:
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.