Moravské kysnuté buchty sú jednoducho fantastické – cesto je veľmi jednoduché, dlho nekysne a zakaždým sa vydarí.
Potrebujeme:
60 dkg polohrubá múka
1 bal. čerstvé droždie
7 lyžíc kr. cukor
2 ks vajcia
4 dkg maslo
1 lyžica olej
4,5 dcl mlieko
1 lyžica soľ
Náplň:
Lekvár
Ochutený tvaroh
Postup:
Do 100 ml mlieka si rozmelíme droždie a pridáme 1 lyžicu cukru. Necháme si vykvasiť kvások.
V druhej miske si zmiešame ostatné prísady na cesto, okrem masla a oleja a nakoniec pridáme aj vykvasení kvások. Spracujeme hladké cesto, ktoré si necháme nakysnúť na teplom mieste cca pol hodinu.
Cesto si rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a naplníme plnkou. Cesto vytvarujeme na guličky, ktoré ukladáme do formy na pečenie, ktorú sme si vymastili olejom.
Necháme na teplom mieste kysnúť cca 15 minút. Nakrájame maslo a poukladáme ho na guličky – dáme ich do rúry zapiecť pri teplote 180 stupňov pekne do zlata.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)