plny-hrniec_transparent_negativ.png

Trik mojej mamy: Keď uvaríte ryžu takto, bude lahodná a nebude sa lepiť!

Ostrieľané gazdinky zvládnu pripraviť chutnú ryžu ľavou zadnou.

Ak sa vám však v tomto smere stále nedarí a vaša ryža nie je taká chutná, ako by ste si predstavovali, máme pre vás skvelý tip.

Stačí len dodržať tento postup a ryža bude oveľa chutnejšia.

 

 

Nechajte si poradiť a vyskúšajte tento trik na varenie ryže z YouTube kanála Andrea Vlogger Gt.

Potrebujeme:

ryžu

vodu

strúčik cesnaku

malú cibuľu

trochu oleja

soľ

 

 

Postup:

Ako prvé je potrebné vybrať si jednotnú odmerku na ryžu, aj vodu. 

Môže to byť pohár, šálka a pod.

Na 1 diel ryže potom použite 2 diely vody. 

 

 

Ako prvé si očistíme cibuľu a cesnak.

Cesnak prekrojíme na tri časti.

Do hrnca si nalejeme trochu oleja, sporák zapneme na mierny ohrev a cesnak chvíľu osmažíme, kým nezačne voňať a jemne nezhnedne.

 

 

Následne cesnak vyberieme,.

Pridáme ryžu a zalejeme ju vodou. 

Osolíme, pridáme cibuľu a premiešame.

 

 

Keď voda vrie, stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť do mäkka. 

Najlepšie je ryžu pravidelne kontrolovať (ale neodkrývať pokrievku).

Až keď sa odparí všetka voda, vyskúšajte, či je ryža mäkká a odstavte ju zo sporáka. 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.

 

 

Ďalší tip na dokonalú ryžu?

Takto pripravená ryža je presne akurát – ani tvrdá, ani rozvarená, má krásny tvar a aj keby ste ju jedli samotnú, tak si na nej pochutíte. Žiadna lepivá hmota bez tvaru a chuti.

Jej príprava nezaberie viac ako 20 minút a keď ju ochutnáte, tak zistíte, že lepšiu ryžu ste pravdepodobne ešte nejedli!

Tak poďme na to…

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček guľatozrnnej ryže

1 hrnček vody

1 ČL soli

1 ČL masla

Postup:

Tento recept je hrnčekový, takže nepotrebujete váhu.

Stačí len hrnček s objemom 250 ml, čo vystačí asi pre 2 – 3 osoby.

 

 

1 hrnček ryže nasypeme do sitka.

Ten istý hrnček použijeme aj ako odmerku na vodu, ktorú dáme zovrieť do rýchlovarnej  kanvice.

 

 

Ryžu si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou.

Dôkladne ju miešame rukou, aby bola naozaj dobre prepláchnutá.

To, či máte ryžu dobre umytú zistíte tak, že cez sitko už netečie voda mliečnej farby, ale číra. 

Pripravíme si hrniec s hrubším dnom a doňho nalejeme vriacu vodu z kanvice. 

Osolíme ju lyžičkou soli, pridáme aj lyžičku masla.

Keď voda v hrnci vrie, primiešame do nej ryžu.

To je základný rozdiel, žiadne restovanie ryže a následné zalievanie vodou.

Postup je presne opačný!

 

 

Teraz už stačí ryžu len prikryť pokrievkou, znížime ohrev na minimum.

Takto ju varíme presne 16 minút. 

 

 

Počas varenia s ryžou nijako nemanipulujeme, nemiešame a neodkrývame. 

Po uplynutí hore uvedenej doby odstavíme ryžu zo sporáka, dáme dolu pokrievku.

Popicháme vidličkou, aby sme ju prevzdušnili. 

Hotovo.

Teraz si môžete vychutnať dokonalú ryžu. 

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes