Každá rodina má svoj vlastný obľúbený spôsob úpravy kapusty a prenáša sa ako dedičstvo z generácie na generáciu. Na internete je však množstvo zaujímavých receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Máme pre vás 7 vynikajúcich receptov, ako pripraviť chrumkavé pochúťky z kapusty na celú dlhú zimu. Všetky sú vynikajúce
Nakladaná kapusta pre lenivých
Potrebujeme:
Hlávkovú kapustu
Soľ (na 1 kg kapusty 20 g soli)
Postup:
Kapustu si nakrájame a nasolíme, ako klasicky pri príprave kapusty. Iné korenie už nepridávame. Jedna hlávka vystačí asi na 4 poháre. Necháme odležať 12 hodín a potom jednoducho naplníme do klasických pohárov na zaváranie, ale nevymačkávame ako klasickú kvasenú kapustu, do pohárov ju vrstvíme aj so šťavou.. Používame ale len klasické zatláčacie viečka – poháre zavrieme a preložíme do hlbšieho plechu a položíme na podlahu, kde necháme v teple odpočívať asi 1 týždeň. Potom poháre dobre utrieme a odložíme do komory alebo do špajzy. Kapusta sa nepokazí, nezačne plesnivieť a čo je najdôležitejšie, nezapácha.
Nakladaná kapusta podľa mojej mamy
Potrebujeme:
1 kg kapusty
Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)
Nové celé korenie (cca 5 guličiek)
½ lyžičky celej rasce
Bobkový list (2-3 listy)
20 g soli
Postup:
Pripravíme si klasické sklenené poháre na zaváranie.
Kapustu nakrájame na tenko, uložíme ju do misky, posypeme soľou a pridáme aj ostatné koreniny. Potom umytými rukami kapustu dôkladne premiešame, aby soľ a korenie dostali rovnomerne na krájanú kapustu.
Kapustu necháme cca dve hodiny odpočívať. Zo zeleniny sa bude vplyvom soli uvoľňovať voda.
Teraz prichádza na rad vrstvenie kapusty do pohárov. Najskôr z kapusty zlejeme tekutinu, potom vezmeme do rúk za hrsť kapusty a vytlačíme z nej tekutinu – snažíme sa z kapusty dostať čo možno najviac tekutiny. Kapustu vrstvíme do pohára tak aby siahala do výšky cca 2 cm od okraja.
Keď sú poháre naplnené, pevne ich uzavrieme a preložíme do lavóra. Poháre by mali byť umiestnené na mieste v byte, kde je stabilná teplota – ideálna je bežná izbová teplota. Kapusta totiž nemá rada príliš vysoké teploty ani chlad. Tiež by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. V prípade, že omylom uložíte kapustu blízko radiátora, bude mať slizkú – kašovitú konzistenciu a hrozí aj riziko vzniku plesní.
Po uplynutí 24 hodín začína proces fermentácie – kvasenia. Naplno sa prejaví približne po 3-4 dňoch, kedy začne z pod uzatvorených viečok vytekať šťava – to je celkom normálny prejav procesu kvasenia. Proces kvasenia variuje, ale bežne sa pohybuje od 10 – 14 dní (odporúčame nechať kvasiť 14 dní).
Poháre od šťavy dobre poumývame a skladujeme v pivnici alebo v komore – na chladnejšom mieste. Môžeme okamžite používať.
Nakladaná voňavá kapusta
Potrebujeme:
- 2,5 kg bielej kapusty
- 700 g mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml 9% octu
- 1 liter vody
- 70 g soli
- 100 g cukru
- 12 čierneho korenia
- 5 klinčekov
- 4 bobkové listy
Postup:
- Nakrájajte kapustu nadrobno.
- Mrkvu nastrúhajte nahrubo, cesnak nakrájajte na plátky.
- Zmiešajte zeleninu vo vhodnej nádobe.
- Uvarte vodu. Nalejte do nej ocot, olej, pridajte soľ, cukor, bobkový list, korenie, klinčeky.
- Nechajte marinádu trochu vychladnúť a nalejte na kapustu.
- Položte tanier na vrch a potlačte (panvicu s vodou). Nechajte stáť 10 hodín pri izbovej teplote.
- Potom, ak je to potrebné, preneste kapustu spolu s marinádou do trojlitrovej nádoby. Nechajte v chladničke 12 hodín a môžete ochutnávať.
Kapustový šalát na zimu „Jeseň“
Potrebujeme:
- 5 kg bielej kapusty
- 1 kg mrkvy
- 1 kg cibule
- 1 kg papriky
- 350 g kr. cukru
- 4 lyžice soli
- 0,5 l 9% octu
- 0,5 l slnečnicového oleja
Postup:
- Nakrájajte kapustu, cibuľu a papriku, nastrúhajte mrkvu.
- Jemne premiešajte ingrediencie.
- Pridajte cukor, soľ, ocot a slnečnicový olej, dobre premiešajte.
- Vložte do pohárov a zatlačte päsťou. Po troch dňoch zatvorte viečka a vložte ich do chladničky. Takáto kapusta sa skladuje dlho a nestráca svoju chuť.
Coleslaw zeleninový šalát
Potrebujeme:
-
- 1 kg uhoriek
- 2,5 kg paradajok
- 1,5 kg papriky
- 1 kg mrkvy
- 2 kg kapusty
- 1 kg cibule
- 4 lyžice soli
- 5 lyžíc 9% ocot
- Zväzok petržlenu
- 700 g rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica cukru
Postup:
- Ošúpte mrkvu a nastrúhajte ju. Umyte a nakrájajte uhorky. Nakrájajte kapustu. Nakrájajte cibuľu na tenké polkruhy.
- Papriky a paradajky nakrájajte na tenko. Nasekajte petržlen. Všetku zeleninu zamiešajte vo veľkej miske.
- Na tento účel pripravte marinádu, zmiešajte maslo, cukor, soľ, ocot. Nalejte zeleninu s marinádou.
- Všetko dobre premiešajte a šalát vložte do pohárov. Dajte sterilizovať, litrové nádoby na 30 minút, pol litra na 15 minút.
- Vyberte a prevráťte poháre, zeleninový šalát zakryte prikrývkou. Skladujte ako klasické zaváraniny.
Kapustový šalát s mrkvou na zimu
Potrebujeme:
1 kg kapusty
1 kg mrkva
1 PL kr. cukor
2 PL soľ
1 l voda
Postup:
Kapusta a mrkvu nastrúhame na strúhadle alebo ostrým nožom nakrájame na tenké rezance.
Vo veľkej miske premiešame a pripravíme si veľký pohár. Kapusta s mrkvou poriadne natlačíme do veľkého pohára. Môžete si pomôcť aj paličkou z mažiara, aby ste kapusta s mrkvou poriadne natlačili do pohára.
Vodu zvaríme a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme cukor a soľ a miešaním rozpustíme. Túto vodu nalejeme do naplneného pohára. Nezatvárame pohár úplne, len zľahka. Pohár položíme do misky, aby sa nestalo, že vám voda pretečie.
Kapusta kvasí cca 3-4 dni, pri izbovej teplote. Potom pohár preložíme do chladničky a podávame.
Kapustový šalát s rascou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
1 veľkú cibuľu
1 veľkú mrkvu
4 lyžičky soli
1 lyžičku celej rasce
Nálev:
1 liter vody
4-5 lyžíc octu
4-5 lyžíc kr. cukru
1 lyžicu oleja
Postup:
Kapustu si nakrájame na pásiky, mrkvu nastrúhame a cibuľku si tiež nakrájame na kolieska. Všetko spolu zmiešame.
Zeleninu nasolíme a pridáme aj rascu, dobre premiešame (ja to celé robím v dóze, ktorá sa dá uzavrieť).
Vodu s cukrom a ocotom privedieme do varu a potom zabaríme zeleninu. Hneď uzavrieme nádobu vekom tak, že veko sa prisaje.
Keď zmes vychladne, pridáme olej a preložíme do pohára, alebo pohárov. Rasca ostane na dne nádoby, do šalátika ju nemusíte, alebo môžete pridať – podľa toho, či máte rascu radi. :-)
V chlade, v uzavretej sklenenej nádobe šalátik vydrží 3 týždne, ale podľa to nehrozí, zje sa v priebehu spár hodín. :-D
Uhorkovo-kapustový šalát v pohároch
Potrebujeme:
2,5 kg uhoriek
1 kg cibule
5 kg kapusty
Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)
Nálev:
400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)
300-400 g kr. cukru
150 g soli
5 lyžičiek kyseliny citrónovej
4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete
Postup:
Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko. Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu. Dôkladne premiešame. Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa. Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov, zalejeme šťavou a dobre zavrieme. Skladujeme v komore so zaváraninami. Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.