Vynikajúci recept na krehučkú a fantasticky chutnú bublaninu z hrnčeka, s cestom z kyslej smtoany. Je vynikajúca.
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky (použili sme hrnček s objemom 250 ml)
3/4 hrnčeka práškového cukru
½ hrnčeka oleja
½ hrnčeka kyslej smotany
2 vajcia
1 ČL vanilkovej arómy
kôra z 1 citróna
½ balenia kypriaceho prášku
Ďalej:
250 g jahôd
Postup:
Formu na pečenie s priemerom 27 cm vymastíme a vysypeme múkou .
V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.
V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom.
Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilku a kôru z citróna a premiešame.
Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý.
Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu.
Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou.
Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody, prípadne ich môžeme pridať rovno do cesta, je to na vás.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
Upečenú bublaninu posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: youtube