Konečne výborný, jednoduchý a prehľadný recept na džemovú roládu, ktorá je pripravená za 5 minút a o 15 minút na stole. Toto vás zachráni, aj keď vás prepadne nečakaná návšteva a vy nemáte čo ponúknuť. Vyskúšajte!
Potrebujeme:
Plech s rozmerom 32 x 23 cm
4 vajcia
125 g kryštálového cukru
125 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
4 PL vody (izbovej teploty)
50 g marhuľového džemu
práškový cukor
Postup:
Vajcia si rozdelím na žĺtky a bielky. Bielky zmiešame so štipkou soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky si vyšľaháme bez cukru do peny. Cukor rozdelíme približne na polovicu, jednu časť pridáme k bielkom a druhú k žĺtkom. K žĺtkom pridáme aj vanilkový cukor. Bielky aj žĺtky s cukrom samostatne vyšľaháme a následne do žĺtkom primiešame vodu. Žĺtky primiešame k bielkam a do tejto hmoty preosejeme múku s práškom do pečiva. Plech si pokryjeme papierom na pečenie a rovnomerne vlejeme cesto. Povrch zarovnáme pomocou pravítka.
Okraje plechu zotrieme papierovou utierkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 stupňoch asi 12 minút. Po upečení oddelíme nožom cesto po obvode od plechu a vyklopíme na čistú bavlnenú utierku. Dáme dolu papier na pečenie a pomaličky zrolujeme cesto za pomoci utierky.
Necháme zabalené v utierke, až kým cesto úplne nevychladne. Potom rozrolujeme, potrieme džemom a opäť zrolujeme. Dáme vychladiť na 2-3 hodiny. Môžeme ozdobiť čokoládovou polevou, nakrájame a podávame. Prajeme dobrú chuť!
NÁŠ TIP
Ak chcete vytvoriť kakaové cesto, jednoducho odoberiete asi 2 lyžice múky a nahradíte ich kakaom. Roládu potom môžete natrieť napríklad nutellou.
zdroj: youtube