Potrebujeme:
500 g hladká múka špeciál
300 ml mlieko
30 g čerstvé droždie
30 g maslo
30 g kryštálový cukor
2 PL um
2 ks žĺtky
1 štipka soľ
nastrúhaná citrónová kôra
Ďalej:
Tvaroh, lekvár
Postup:
Pripravíme si kvások zo 150 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky kryštálového cukru, droždia a trochu múky. Necháme vykysnúť cca 15 minút. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, žĺtky, um, zmäknuté maslo, soľ, citrónovú kôru, vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne nelepivé cesto.
Prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujeme okrúhlou formičkou o priemere 5-6 cm. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť asi 10 minút. Potom urobíme do stredu jamku.
Vkladáme jamkou dolu a vyprážame vo väčšom množstve horúceho oleja, z každej strany 2 minúty. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Po vychladnutí posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Do jamky vložíme lekvár a ozdobíme ochuteným tvarohom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)