Na tento recept sa skoro zabudlo, no bola by to veľká škoda. Vodové cesto je naozaj fantastické, dobre sa s ním pracuje, je za chvíľku pripravené a rožky sú z neho naozaj fantastické. My máme najradšej orechové a lekvárové. Môžete ich naplniť čímkoľvek.
Potrebujeme:
600 g hl múky
1 bal. prášku do pečiva
1 kocka čerstvého droždia (ak sa vám zdá veľa, môžete použiť len 1/2, ja dávam celú kocku)
0,5-1 dl mlieko vlažné – podľa potreby
100 g kr. cukor
250 g maslo alebo Hery
2 ks vajíčka
Citrónová kôra
Náplň: orechová, maková, lekvárová, tvarohová, jablková
Postup:
Z múky (do ktorej sme dali aj prášok do pečiva), vlažného mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások, necháme vyjsť. Potom pridáme ostatné prísady – vajcia, zmäknuté maslo, kôru z 1 citróna a vypracujeme cesto. Nechávam chvíľu podkysnúť, ale babka ho hneď dávala kúpať. :-)
Teraz prichádza to kúzlo – Hrniec alebo misku naplníme vlažnou vodou. Cesto ešte v rukách premiešame a dáme ho do misky s vlažnou vodou a necháme ho tam, kým nevypláva na povrch. Je to individuálne, niekedy vypláva ihneď, niekedy trošku neskôr, ale vypláva vždy:-) Mne to nikdy netrvalo viac, ako 30 minút.
Kým sa cesto kúpe, pripravíme si náplň – jablková, orechová, maková – akákoľvek vám napadne.
Cesto vyberieme z vody na riadne pomúčenú pracovnú dosku – cesto vo vode trochu zredne, preto môžeme podsypať múkou trochu viac, ale netreba to preháňať, múky len toľko, koľko cesto prijme). Krátko premiesime, aby sa s cestom lepšie pracovalo. Ešte ho premiešame.
Rozdelíme si na 3-4 bochníčky a každú rozvaľkáme na palcku alebo plát. Rozkrojíme na časti (štvorce alebo trojuholníčky a ukladáme náplň). Zrolujeme a šup na vymastený alebo papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Upečené ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.
Stanka Jakabcová