Keď sme chodievali na prázdniny k starkej, vždy sme sa tešili na jej vyhlásený jablkový koláč. Keď som bola staršia, recept som zdeldila a teraz ho pravideľne pripravujem pre moju rodinu. Samozrejme, tomu od starkej sa nevyrovná nič, no môžem povedať, že aj tak je stále úžasný.
Potrebujeme:
1 kg jabĺk
½ bal. vanilkového cukru
1-2 lyžice kryštálového cukru, prípadne podľa chuti
1 lyžičku mletej škorice
Cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla (vychladeného)
½ bal. prášku do pečiva
100 g práškového cukru
2 vajcia
2 lyžice mlieka
Postup:
Z múky, masla, prášku do pečiva, cukru a vajec vypracujeme cesto – prípade, že je príliš tuhé pridáme 2 lyžice mlieka.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a opatrene prenesieme na plech vymastený a vysypaný múkou (pomôžeme si valčekom alebo môžeme použiť papier na pečenie).
Jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou – prebytočnú tekutinu z jabĺk odstránime.
Na jablká uložíme druhý plát rozvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch koláča nie je ružovkastý.
Hotový koláčik necháme vychladnúť, posypeme cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)