Alobal a papier na pečenie patria medzi kuchynských pomocníkov už desiatky rokov. Viete ich však v kuchyni správne využívať? Niektoré rady sú pre vás možno samozrejmosťou, ale určite sa nájdu aj také, o ktorých ste netušili a zídu sa vám. Veríme, že vám uľahčia život ešte viac.
Väčšinou ani nepremýšľame, či je pre konkrétne jedlo lepšie použiť alobal, alebo papier na pečenie. Siahame po nich tak nejak intuitívne. Niekedy sa však aj intuícia môže mýliť. Tak si teda povedzme, kedy je lepšie použiť alobal a kedy papier na pečenie.
Zelenina
Pri pečení zeleniny asi väčšina z nás siahne po alobale. Ak máte však po ruke iba papier na pečenie, nemusíte sa báť ho použiť. Stačí jemne potrieť olivovým olejom a zeleninu doň zabaliť. Bude tak šťavnatejšia a chutnejšia.
Kuracie alebo morčacie mäso
Na kuracie a morčacie mäso používajte vždy alobal. S jeho pomocou ostane mäso šťavnaté a rýchlejšie sa upečie. Odporúčame mäsko natrieť olejom, nasoliť a okoreniť, zabaliť do alobalu a pred dopečením cca na 15 – 20 minút odokryť. Mäsko bude mäkké, šťavnaté a na povrchu krásne zlatisté.
Ryby
Všetko záleží od druhu ryby, ktorú idete pripravovať. Ak sa chystáte piecť lososa, položte ho na papier na pečenie, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Môžete k nemu vložiť aj zeleninu. Papier zabráni odparovaniu vlhkosti, ryba lepšie nasiakne koreninami a ostane šťavnatá. Stačí ak ju na pár minút odokryjete pred dopečením.
Ak chcete aby mal pstruh po upečení ružovkasté mäso, pečte ho v alobale, pretože vydrží aj vyššie teploty.
Sušienky, koláčiky a čajové pečivo
To, že sladké a slané pečivo je rozhodne lepšie piecť na papieri na pečenie, vie určite každá dobrá gazdinka. Alobal by sa vám totiž mohol na pečivo prilepiť, vysušiť a zhnednúť viac, ako by mali.
Koláče
Koláče samozrejme pečieme väčšinou na vymastených a múkou vysypaných plechoch, prípadne na plechu vystlanom papierom na pečenie. Avšak vo výnimočných prípadoch môžeme použiť alobal na koláče z tuhšieho cesta (napr. brownies), alebo ak potrebujeme napríklad upiecť koláč netradičného tvaru. Dá sa totiž tvarovať, po upečení koláč jednoducho vyberiete a alobal odstránite tak, že potiahnete za jeho konce.
zdroj: sovkusom.ru