Cesnak je dôležitou zložkou našej gastronómie.
Okrem toho, že dodá jedlu výbornú chuť, je aj nesmierne zdravý.
Je bohatý na vitamín E, horčík, selén a pôsobí ako prírodné antibiotikum.
Vďaka tejto metóde z portálu salud180 si ho teraz môžete pestovať aj doma v kvetináči.
Budete ho mať vždy čerstvý poruke!
Prečo sa oplatí pestovať cesnak?
Zlepšuje priechodnosť ciev
Znižuje vysoký cholesterol v krvi
Znižuje vysoký krvný tlak
Udržiava stálu hladinu cukru v krvi
Prevencia pred rakovinou
Prečisťuje horné dýchacie cesty (odhlieňuje)
Má antibakteriálne účinky
Prečisťuje a udržiava trávenie bez baktérií a zápalov
Síra zabraňuje zrážaniu krvi a tvorbe krvných zrazenín
Odstraňuje karcinogénne látky z tela
Zlepšuje pamäť
Má antibiotické účinky
Vychytáva voľné radikály z organizmu
Posilňuje celkovú rovnováhu tela – imunita
Ako pestovať cesnak doma?
Pestovanie cesnaku doma má veľa výhod a tou najväčšou je, že je úplne bio, bez škodlivých chemických postrekov.
Na vysadenie cesnaku nepotrebujete veľkú záhradu a stačia vám tieto tri veci:
– 1 hlavička cesnaku
– 1 kvetináč hlboký 20 cm
– zemina
Postup:
1. Vyberte si zdravú hlavičku cesnaku.
Oddeľte strúčiky, ale šupku nechajte neporušenú.
2. Naplňte vhodnú nádobu zeminou.
Medzi vrchnou úrovňou zeminy a okrajom kvetináča nechajte 1 cm voľný.
3. Strúčiky cesnaku vložte do jamky hlbokej 10 cm, špicatou časťou nahor.
4. Strúčiky ukladajte do jamiek vo vzdialenosti 8 cm od seba.
5. O 12 až 32 týždňov už uvidíte prvé klíčky.
Ideálne je, ak umiestnite kvetináč s cesnakom do kuchyne vedľa okna.
Ak to nie je možné, pokúste sa ho udržiavať v chladnom prostredí pri teplote približne 15 stupňov.
Akonáhle klíčky vykuknú, môže už byť aj na teplom mieste.
Na zber cesnaku musíte počkať dovtedy, kým najstaršie lístky nevyschnú.
Extrahujte celú rastlinu.
Hlavičku nechajte niekoľko dní schnúť na slnečnom mieste.
Keď je dobre preschnutý, môžete ho použiť pri príprave jedál.
Prajeme veľa šťastia!