Na prípravu tejto dobrôtky sa hodí mladá cuketa, ktorá je šťavnatá nemá ešte tuhé vlákna. Kompót môžete vyrábať aj z tekvice, my máme najradšej žltú cuketu, ale môžete robiť aj zo zelenej. Naozaj to chutí ako ananás.
Potrebujeme:
1 kg mladej cukety
100 g kr. cukru
Vanilínový cukor podľa chuti
350 ml ananásového džúsu
Štipku kyseliny citrónovej (2/3 lyžičky)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Cuketa umýjeme, ošúpeme a nakrájame na pásiky s hrúbkou 1,5-2 cm. Zvnútra vyberieme semienka. Vyrobíme si sirup. Hrniec dáme na plameň, nalejeme doň džús, pridáme kyselinu citrónovú, cukor a vanilku. Do kvapaliny vložíme krúžky cukety, varíme 15 minút za stáleho miešania. Kolieska cukety navrstvíme do pohára na zaváranie a zalejeme horúcim sirupom, zavrieme otočíme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť a potom skladujeme na chladnom mieste.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)