Začala sa cuketová sezóna a vy si môžete si pripraviť zdravú, nízkokalorickú zeleninu na mnohé spôsoby. Palacinka z cukety sú vynikajúcou voľbou na letný obed, chutia skvele aj studené a zaručene z nich nepriberiete. Ja ich mám najradšej s domácim jogurtovým dipom. Sú vynikajúce aj ak si držíte štíhlu líniu.
Potrebujeme pre 4 osoby:
2 kúsky cukety
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
5 dkg ryžovej múky (alebo ovsennej múky – zomleté ovsené vločky)
5 dkg syra nastrúhaného (použite syr s nižším obsahom tuku)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 kúsky zelenej cibule
2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
soľ
korenie
Kvapka oleja na pečenie
Postup:
Cuketu umyte, nešúpte. Odrežte konce a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Osolte a nechajte odstáť 10 minút. Potom ju dobre povytláčajte, aby odtiekla prebytočná šťava – tú zlejte. Pridajte korenie, strúhaný syr, vajce, zelenú cibuľu, pretlačený cesnak, jogurt a múku. Zmiešajte, ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu viac múky.
Zahrejte kvapku oleja na panvici a pečte cuketové palacinky, ak máte kameninovú panvicu, dajú piecť takmer bez oleja. Keď sú obe strany krásne zlatisté, môžete ich vybrať a podávať. Ak chcete, môžete robiť aj pečenú verziu, ale placky je treba pokvapkať olejom (ja používam olivový). prípadne môžete túto zmes použiť ako základ na cuketovú babu.
zdroj: femina