Cesnak je vynikajúca prísada do jedál a bezpochyby aj veľmi zdravá potravina. Hoci je veľmi zdravé cesnak konzumovať pravidelne, mnohí neznesú jeho príliš pálivú chuť a prenikavú arómu. Pálivá chuť a prenikavá vôňa tento zeleniny nám dokáže spoľahlivo nahnať slzy do očí a v niektorých prípadoch aj spôsobiť záchvat kašľa.
Prečo cesnak páli?
Cesnak sám o sebe nie je pálivý. K jeho pálivej chuti dochádza až vtedy, keď dôjde k porušeniu jeho štruktúry. Čím viac sú jednotlivé bunky narušené, tým viac cesnak štípe a páli. Existujú však rôzne overené postupy a spôsoby úpravy, ktorými môžeme pálivú chuť cesnaku redukovať a odstrániť aj nepríjemný zápach.
Pálivosť zeleniny môžeme regulovať spôsobom, akým ho pripravíme. Platí, že čím viac je štruktúra cesnaku zmenená, tým je viac sa posilní jeho prenikavá aróma a štipľavosť. Nesekaný cesnak nasekaný nadrobno tak bude menej pálivý ako ten, ktorý pretlačíme pretláčadlom.
Pálivosti sa môžeme zbaviť aj tepelnou úpravou – pečením, konfitovaním, alebo varením.
Cesnak je zaujímavý aj tým, že pri pomalej tepelnej úprave – napríklad pečením na oleji, stratí pálivú chuť a získa sladkastý nádych (podobne ako cibuľa) tiež sa zmení aj jeho vôňa z nepríjemne prenikavej na príjemnú a lahodnú. Pozor však na pripálenie, ktoré v prípade cesnaku hrozí pomerne rýchlo (môže za to vyšší obsah jednoduchých cukrov). Pri opekaní tak nezabúdajte na miešanie.
Trik s citrónovou šťavou
Šéfkuchár Kenji López-Alt uviedol pre český portál idnes, že vynikajúcim trikom, ako znásobiť lahodnú arómu cesnaku a minimalizovať jeho pálivú chuť, je rozmixovať celé strúčiky cesnaku v citrónovej šťave. Okrem pálivej chuti sa vytratí aj nepríjemný prenikavý zápach a ostane len príjemná vôňa. Tento trik na zmiernenie pálivej chuti môžete použiť v kuchyni aj pri iných potravinách.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.