Výborné polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a môžete si ich pokojne dopriať aj na diéte. Sú výborné na naštartovanie pomalého trávenia a hoci skvele zasýtia, určite z nich nepriberiete, práve naopak. vyskúšajte na každý deň v týždni iný recept!
Šošovicová polievka – prekvapí aj náročných
Potrebujeme:
450 g šošovice
60 g zelerovej stonky
60 g šalotky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
10 g cesnaku
500 ml zemiakového vývaru
1 kg zemiakov
3 litre vody
250 ml sójového mlieka
200 g paradajok
5 g koriandra
30 ml olivového oleja
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky si očistite, uvarte a preceďte. Vývar nevylievajte!
Nakrájajte si najemno zeler, šalotku a cesnak. Všetko osmažte na olivovom oleji. Pridajte premytú šošovicu a zemiakový vývar. Varte po dobu 15 minút.
Paradajky si nakrájajte na plátky, vložte ich do polievky a nechajte variť na miernom ohni kým nebudú hotové.
Sójové mlieko si zohrejte na 90°С a primiešajte ho do hotovej polievky. Osoľte a okoreňte podľa vašej chuti. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekaným koriandrom.
Karfiolovo – fazuľová polievka
Potrebujeme:
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka vody
½ kg karfiolu
1 šálka stredne veľkých fazuliek
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletého korenia
Soľ podľa chuti
Uvarené kuracie mäso
Postup:
Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.
Mrkvová polievka – ľahká a výborná
Potrebujeme:
6 kusov mrkvy
2 polievkové lyžice ryže
1⁄2 čajová lyžička soli
1 liter vody alebo zeleninového vývaru
1 polievková lyžica oleja
Postup:
Mrkvu očistíme, nakrájame, prípadne na hrubo nastrúhame. Ryžu umyjeme. Rozpálime trochu oleja, mrkvu restujeme, pridáme umytú ryžu a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a varíme úplne do mäkka, asi 20 minút. Potom mixujeme ponorným mixérom, prípadne prepasírujeme. . Neskôr môžeme pridať napríklad aj zemiaky, zeler alebo cuketu. Ak má niekto problém s ryžou, môže skúsiť ovsené vločky.
Kapustová diétna polievka
1 ks kapusta biela hlávková menšia
5 ks cibuľa
2 ks paprika rôzne farby
4 – 6 ks paradajky
4 ks mrkva
2 ks petržlen
1 ks zeler malý
2 ks zemiaky
soľ
2 ks bujón (ideálne domáci)
Postup:
Očistenú zeleninu umyjeme. Kapustu, papriku a zeler nakrájame na rezančeky. Ostatnú zeleninu na tenké kolieska. Zemiaky na kocky, ale pridávame až po pol hodine varenia. Zeleninu dáme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina ponorená a dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme soľ a kocky bujónu. Polievku varíme asi 35 minút a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme ešte asi 15 minút, kým zmäknú zemiaky.
Brokolicová polievka
Potrebujeme:
1 polievková lyžica. l. olivový olej
1 cibuľa
750 ml vody
1 strúčiky cesnaku
500 g brokolica
1 zväzok rukoly
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Nakrájajte cesnak a cibuľu. Rozdeľte brokolicu na ružičky e a opláchnite ich.
Vezmite panvicu s hrubým dnom a nalejte do nej olivový olej. Počkajte, až sa olej zahreje, pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým zelenina nezačne rozvoniavať. Do panvice pridajte brokolicu. Restujte, kým brokolica nie je jasne zelená.
Pridajte do nádoby vodu a priveďte do varu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Panvicu zakryte a polievku nechajte prevariť na nízkej teplote po dobu 8-10 minút.
Keď je polievka pripravená, nalejte ju do mixéra a pridajte nakrájanú rukolu. Rozmixujte obsah tak, aby sa vytvoril jemný krém.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Sýta fazuľová polievka s kyslou kapustou
Potrebujeme:
40 dkg suchej fazule – najlepšia rôznej farby a veľká
1 stredne veľká cibuľa
1 mrkva
4 strúčiky cesnaku
4 stredne veľké zemiaky
30 – 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou
25 – 30 dkg vareného mäsa (ideálne chudšie bravčové mäso)
soľ – podľa chuti
čierne korenie – mleté – podľa chuti
Postup
Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.
Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 – 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.
Diétna polievka z hlivy ustricovej
Potrebujeme:
200 g hlivy
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 menšia mrkva
60 g celoznných cestovín
2 lyžice oleja
1 PL mletej červenej papriky
štipka štipľavej papriky
1 liter zeleninového vývaru
soľ
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, nakrájame cibuli na kocky a hlivu na pásiky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu a hlivu a znovu všetko trosku opražíme. Prisypeme papriku, premiešame a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu. Medzitým uvaríme podla návodu cestoviny. Vložíme ich do polievky a necháme prevrieť. Nakoniec prelisujeme strúčik cesnaku a vsypeme majoránku.