Výborný recept, naozaj vás chuť veľmi príjemne prekvapí.
Je ľahký a naozaj vynikajúci, namiesto majonézových ťažkých šalátov, pomazánok a nátierok.
Dávam aj na chlebíčky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Účinky na zdravie:
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie.
Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme.
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Na šalát potrebujeme:
1 ks červenej repy (surovej)
kúsok zeleru
1 ks lahôdkovej cibuľky
1 kyslá smotana
1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)
Soľ, korenie
1 lyžica octu balcamico octu
Postup:
Repu a zeler som nastrúhala nahrubo.
Pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot.
Treba premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť.
Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí.
Dávame ho aj na chlebíčky!
autor: Julinka