Tento recept je ako stvorený pre každého, kto má rád zdravšie varianty kalorických jedál – perfektné ľahké hranolky, alebo chrumkavé zemiakové lupienky (podľa toho, aké hrubé chcete zemiaky mať). Celý trik spočíva v príprave, ak to dodržíte, máte istotu, že máte super zdravé a super chutné hranolky.
Potrebujeme:
1 lyžičku olivového oleja /najlepšie extra panenský olej/
500 g žltých zemiakov
Soľ
Postup:
Zemiaky očistíme, alebo necháme aj so šupkou – je to na vás. Odporúčam nakrájať na tenké kolieska, vtedy sú zemiaky najlepšie. Môžete však nakrájať aj na klasické hranolky, ale nie príliš hrubé. Zemiaky ponoríme na 10 minút do ľadovej vody, potom scedíme a dáme do studenej vody s trochou soli, preložíme na plameň.
Keď voda zovrie, zložíme z plameňa, scedíme a necháme vychladnúť. Zemiaky preložíme do väčšej misky, pridáme 1 lyžičku oleja a rukami dôkladne premiešame – to je veľmi dôležitá časť, keď dobre premiešate sami uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí lyžička oleja.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rúru predherejeme na 220-250 stupňov. Zemiaky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút, počas pečenia párkrát otočíme. Preložíme do misky a osolíme.
Ak máte zemiaky hrubšie, pečieme dlhšie.
Prajeme vám dobrú chuť. :-)
zdroj: pianetadonna