Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne. Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí. Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok.
zloženie:
- 350 ml mlieka,
- 2 vajcia,
- 2 lyžice cukru,
- 1 štipka soli,
- 50 g čerstvého droždia,
- 100 g masla,
- 700 až 750 g polohrubej múky.
príprava:
Najskôr pripravte kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru. Do väčšej misky dajte roztopené vychladnuté maslo so zvyšným cukrom, soľou a vajíčkami. Pridajte múku a nalejte aj kvások a zvyšné mlieko – zmiešame, aby sa všetky prísady spojili. Vznikne nám mäkké vláčne cesto. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta môžete robiť záviny, vianočky, buchty, slané rožky, pagáčiky a napríklad aj langoše. Recept je z knihy – Staré recept z Európy pod názvom Keltské cesto na všetko pečenie. Ak chcete robiť slané pečivo, dajte len 1 lyžičku cukru a aj 1 lyžičku soli.