Výborný nápad na mini makové záviny, ktoré chutia výborne a sú perfektné aj ako sladké jednohubky pre návštevy.
Potrebujeme:
Cestoviny:
- 40 dkg hladkej múky
- 2,5 dkg kvasnice (čerstvé)
- 5 dkg kr. cukru
- 2,5 dl mlieka
- 1 dl oleja
- 1 vajce na potretie
- 1 lyžička soli
Náplň:
- 25 dkg mak (mletý)
- 15 dkg (hnedý) cukor
- 1 balenie vanilkového cukru
- 150 ml vody
- Strúhaná kôra z citrónu
Potrebujeme:
Najskôr si pripravíme kvások. V 100 ml teplého mlieka rozmiešame 1 lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a pridáme aj trochu múky, počkáme, kým vyjde kvások.
Zvyšnú múku zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a soľ. Miesime, kým nám nevznikne hladké cesto – vyformujeme ho do tvaru bochníka. Zľahka pomúčime a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
Z oboch druhov cukru a vody si zatiaľ uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske prehnetieme, rozvaľkáme na plát ako klasický závin a navrstvíme naň vychladnutú náplň. Pevne zavinieme a nakrájame na kúsky dlhé asi 5 cm. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked