Tento recept skúsite raz a už naň máte návyk. Buchty úžasne mäkučké a z jednej strany krásne chrumkavé. Robíme ich na slano aj na sladko – recept mám od mojej mamy, ona sa ho naučila v Nemecku, kde takéto buchty pripravujú veľmi často!
Potrebujeme:
500 g múka polohrubá
250 ml mlieko
150 ml olej
1 vajce
42 g kvasnice
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/2 lyžičky soľ
2 lyžice cukru
hustý džem
Postup:
Tieto buchty sa dajú robiť na dva spôsoby – sladké aj slané. Ak robíte slané buchty tak jedinou zmenou je, že náplň vynecháme a buchty pred ukladaním na panvicu osolíme (na panvicu vkladanáme slanou stranou). Slané buchty sú výborná príloha k omáčke či polievke.
Sladké buchty plnené lekvárom: Vypracujeme si cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto potom rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme lekvárom a vyformujeme buchty ako klasicky, keď robíme parené buchty. Necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
Na panvicu nalejeme trochu oleja (asi 1 lyžicu) a necháme ho rozpáliť. Poukladáme buchty, zakryjeme pokrievkou a necháme asi minútu, aby chytili zo spodu chrumkavú kôrku. Medzitým si v kanvici zohrejeme asi 0,5 dcl vody, odkryjeme pokrievku, vodu vylejeme na panvicu, zakryjeme, stlmíme oheň a buchty paríme 5 minút. Po 5-tich minútach máme krásne nadýchané parené buchty, ktoré sú na spodku krásne chrumkavé. Poukladáme na taniere, dáme posýpku podľa chuti (cukor .maslo, kakao) a môžeme si pochutnávať dobrú chuť.
Zdroj, foto reprofoto: chefkoch