Tento recept je starý, overený a nesmierne chutný. Kysnutý tvarohový koláč s jablkami sa nedá s ničím porovnať, je jednoducho famózny.
Potrebujeme (dávka na menší plech, na veľký plech treba 2-násobnú dávku):
Na cesto:
40 g maslo
125 ml mlieko
250 g hladká múka
21 g droždie
40 g cukor krupicový
1 vajce
1/2 lžičky citrónovej kôry
špetka soli
Náplň:
70 g cukor krupica
2 vajcia
250 g jemný tvaroh
1 bal. vanilkový cukor
1/2 bal. puding Zlatý kals
30 g maslo
Na vrch:
600 g jabĺk ošúpaných, na plátky nakrájaných
1 lxžica citrónovej šťavy
Mandľové lupienky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Urobíme klasický kvások – teplé mlieko, droždie, cukor a trochu múky. Keď vyjde kvások, pridáme ostatné prísady, cesto vypracujeme ručne a na teplom mieste necháme vykysnúť. Plátky jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pripravíme si tvarohovú náplň. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Tvaroh vyšľaháme s mäkkým maslom, žĺtkami, cukrom a pol balíčkom vanilkového pudingu dohladka.
Z bielkov, štipky soli, pol balíčka vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka – ručne vmiešame do tvarohovej zmesi.
Vykysnuté cesto navrstvíme na vymastený plech, navrstvíme tvarohovú náplň, uložíme plátky jabĺk – husto vedľa seba – a mandľové lupienky (spojenie mandle a plátky jabĺk vytvoria niečo ako kôrku na povrchu koláčika) a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov, 45-50 minút. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)