Papriku pestujem každý rok, avšak čerstvá u nás nie je príliš populárna. Vyrábam z nej lečo a tú najúžasnejšiu domácu nátierku. Na hrianky je neprekonateľná, no výborne vám ochutí aj omáčky a ja ju dávam aj na cestoviny.
Potrebujeme:
2 kg papriky
150 g paradajkového pretlaku (ideálne domáceho) – môžeme použiť aj ošúpané rajčiny
5 strúčikov cesnaku
100 ml octu
4 feferónky (alebo podľa toho, ako pikantnú chcete nátierku mať)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2-3 lyžičky soli
50 g kryštálového cukru
Postup:
Papriku umyjeme a zbavíme stopky a jadierok. Potom spolu s očisteným cesnakom a feferónkami zomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme soľ, cukor, pretlak, ocot a dôkladne premiešame.
Nátierku navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 stupňov 25 minút.
Potom necháme vychladnúť a skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste. Pomazánka vydrží pokojne aj celý rok, teda pokiaľ ju dovtedy nezjete (u nás sa to stáva vždy :-D).