Tento kečup mám odskúšaný a je naozaj výborný. Skočili po ňom moje deti a dokonca aj môj manžel, ktorý kečup nikdy nemal rád. Recept je podľa môjho dedka šéfkuchára, ktorý si všetko vždy vyrábal sám na svojej mini farme. Dávam ho do polievok, omáčok aj k mäsku. Je fakt výborný!
Potrebujeme:
8 kg rajčín
2 kg červenej mäsitej papriky aj so zrniečkami
2 kg červených jabĺk aj so šupkou
2kg červenej cibule
80 dkg kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
6 dcl octu
8 feferóniek aj so zrniečkami(kto má rád menej pikantné môže dať aj menej)
12 strúčikov cesnaku
8 lyžíc vegety (ideálne domácej)
8 kusov bobkového listu
12 kusov klinčekov
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky nového korenia
1 lyžičku mletej škorice
pol lyžičky muškátového orecha mletého( kto má rád menej výraznú chuť, stačí aj polovica z tohto množstva)
1 lyžičku kari korenia (voliteľné, moje vylepšenie)
Potrebujeme:
Rajčiny, papriku, cibuľu, jablká, feferónky a cesnak si zomelieme na jemno na mäsovom mlynčeku, dáme do veľkého hrnca, a pridáme všetky ostatné suroviny – cukor, ocot, vegetu, bobkový list, klinčeky, čierne a nové korenie, škoricu, muškátový oriešok a kari korenie (ak ho použijete). Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny, občas premiešame, aby sa nám neprichytil spodok. Potom odstavíme, celú zmes prepasírujeme cez sitko, dáme naspať do čistého hrnca a varíme ešte asi 4 hodiny, alebo pokiaľ sa nám voda neodparí a nedosiahneme potrebnú hustotu kečupu, niekedy to trvá aj dlhšie, ale verte, že stojí to za to. Zmes občasne premiešame, aby neprihorela.
Keď už je kečup uvarený, hneď s horúcim plníme pripravené šrobovacie poháriky, zavrieme a otočíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme do druhého dňa tak. Potom poháre naspať otočíme a hotovo, ukladáme na poličku a tešíme sa na degustáciu. Je naozaj výnimočný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Žanetka Lavacká