Výborný koláčik, extra jemný, šťavnatý a plný tvarohu. Pečieme ho už odkedy si pamätám.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladkej múky
30 g čerstvého droždia
1 lyžica kryštálového cukru
200 ml mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Štipku soli
4 žĺtky
150 g masla alebo Hery
2 lyžice kyslej smotany
Plnka:
1 kg mäkkého tvarohu
4 bielky
2 lyžice hrubej múky alebo detskej krupice
2 vanilkové cukry
Hrozienka (voliteľné)
200 g krupicového cukru
strúhaná citrónová kôra z 1 menšieho citróna
Postup:
Najskôr urobíme náplň: vymiešame tvaroh s vanilkovým cukrom, pridáme krupicu a citrónovú kôru aj hrozienka (tie požiť nemusíte, je to na vás).
Bielka vyšľaháme do hustého snehu, zašľaháme doň krupicový cukor a opatrne vmiešame do tvarohu.
Na cesto si do misy preosejeme múku, osolíme, urobíme do múky jamku, rozdrobíme do nej kvasnice, zalejeme vlažným mliekom a zasypeme lyžicou cukru.
Keď kvások vzíde, pridáme žĺtky, nastrúhané tuhé maslo, zakysanku a vypracujeme tuhšie cesto. Nenecháme kysnúť.
Cesto rozdelíme na 2 rovnaké diely a jeden rozvaľkáme na papier na pečenie podľa veľkosti plechu (40x33cm).
Prenesieme aj s papierom na plech a rozotrieme tvarohovú plnku po celej ploche.
Na vrstvu náplne položíme druhý plát cesta a dotiahneme ho až do okrajov. Potom plech s cestom uložíme na 2 hodiny do chladničky.
Odležaný koláč poprepichujeme vidličkou aby mohla unikať para a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C.
Teplotu ihneď znížime na 175 ° C pečieme 25 minút, až povrch zružovie. Vychladnutý múčnik pocukrujeme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.