Výbornú recept, ktorý robíme každý rok. Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, palacieniek, alebo len-tak na chlebík. Žiaden iný džem nechutí takto úžasne – a o tých džemoch plných chémie z obchodu ani nehovorím!
Z tejto dávky mi vyšlo asi 15 malých pohárov a 1 väčší.
Potrebujeme:
3500 g marhúľ
2000 g kr. cukru
Kyselina citrónová
Postup:
Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť takto pripravených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa odstáť na chladnom mieste. Na druhý deň troška popučíme ako zemiaky, dáme na plameň a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a sterilizujeme len asi 10-15 minút ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.