Toto cesto sa ku mne dostalo ako „lyžičkový recept“ – všetky prísady rozpočítané na lyžičky. Som to trochu upravila a tak uvádzam aj celkovú hmotnosť prísad, ak by ste si chceli rpekontrolovať. Každopádne, cesto je výborné na moravské koláče, plnené koláče aj iné domáce pečivo, ktoré ste zvyknutí robiť s kysnutého cesta. naozaj výborné, odporúčam.
Potrebujeme:
30 lyžíc hladkej múky – (300 g)
2 žĺtky
5 lyžíc teplého mlieka
1,5 lyžice cukru
Väčšia polovica kocky droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kocka malého masla (mám na mysli maslo 125 g)
2 lyžice masti 60 g
1 lyžičku rumu
Špetka soli
Lyžička citrónovej kôry
Náplň:
Lekvár, tvaroh, mak, orechy…
Môžete dať aj posýpku z masla, múky a práškového cukru
Postup:
V teplom mlieku rozmiešame cukor a droždie – necháme vzísť kvások. Na dosku si nasypeme múku, pridáme žĺtky, nastrúhané maslo, cukor, soľ, kôru, rum a masť. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.
Zabalíme a dáme na pol hodiny do chladničky. Medzitým si pripravíme náplne podľa chuti a môžeme ajposýpku. Cesto vytiahneme, znovu prepracujeme a rozdelíme na polovicu.
Z každej polovice urobíme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky. Z každého urobíme guľôčku asi 3-4 cm. Do každej guľôčky urobíme jamku na náplň jamku.
Naplníme ľubovoľnú náplňou a okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Hore dáme posýpku (ak ju pridávame) a ihneď vkladáme do vyhriatej rúry na 180 st. Pečieme do ružova na plechu vystlanom papierom a nepčenie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Melánia Ž.