Výborný starý recept na kvasené uhorky tak, ako ich robila aj naša starká. Keď mám chuť, spravím 2-3 poháre. Pár dní a sú hotové.
Potrebujeme:
1,5 l vody – na dva klasické poháre na zaváranie (7 dcl)
1,5 lyžice soli
Krajce chleba – ideálne staršie, môže byť aj hrianka
Uhorky
Postup:
Uhorky umyjeme, odrežme z nich končeky a priečne prekrojíme do kríža. Na dno pohára dáme kôpor a naň uložíme do pohára uhorky. Na vrch uložíme krajec chlebíka – ak robíte do väčšieho pohára, na vrch uložte viacej krajcov chlebíka.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prevaríme vodu a keď voda zovrie dáme do nej 1,5 polievkovej lyžice soli,vypneme a keď je vlažná zalejeme uhorky s chlebíkom. Prikryjeme tanierikom, zaťažíme a necháme na teplom mieste a zalejem vodou zo soľou.Dobre je keď sú uhorky na teplom mieste (napr. do okna).
Keď sú už uhorky vykvasené (trvá to 2-3 dni) vyberieme z fľaše, preložíme do inej – čistej a zalejem precedenou šťavou. Uchovávame v chladničke.
Niekto pridáva aj kúsok koreňa chrenu, cesnak, listy viniča, ocot a cukor. Ja ich robím len takto a som veľmi spokojná.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)