Nekupujte drahé omáčky plné chémie a konzervantov. Tie najlepšie si vyrobíte sami doma a úplne jednoducho. S týmito omáčkami zažiarite na každej jednej grilovačke.
Pikantná omáčka
Potrebujeme:
2 menšie cibule
1/2 rajčiny
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička koriandra
1 lyžica citronovej šťavy
1 menšia pálivá paprička
kôpor
soľ
korenie
Postup:
Cibuľu a pálivú papričku nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem oleja a mixujeme dohladka. Nakoniec pridáme olivový olej a premiešame.
Horčicová-medová omáčka
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice dijonskej horčice
1 lyžica medu
1 strúčik cesnaku
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
Čierne mleté Korenie
Postup:
Smotanu, majonézu a horčicu zmiešame. Pridáme pretlačný cesnak, korenie a citrónovú šťavu. Na záver primiešame med, ktorý sme rozšľahali vidličkou v olivovom oleji.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kari omáčka – orientálna chuť
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1/2 lyžičky kari korenia
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička octu
Červenú mletú papriku
Čierne mleté korenie
Postup:
Smotanu, majonézu a biely jogurt zmiešame v miske. Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak, karí korenie a premiešame. Na záver pridáme ocot a znovu dôkladne vymiešame.
Majonézová omáčka s cesnakom
Potrebujeme:
2 vajcia
2 lyžice soli
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica citronovej šťavy
1 lyžica jogurtu
Čierne mleté korenie
Červená paprika
Soľ
Postup:
Všetky suroviny vymixujeme v miske mixérom – okrem citrónovej šťavy a oleja – ten tenkým prúdom pridávame do ušľahanej hmoty na záver. Ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku skladujeme v chladničke.
Kôprová „Ruská“ omáčka
Potrebujeme:
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžica kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru
Červená mletá paprika
Čierne mleté Korenie
Soľ
Postup:
Majonézu, jogurt a smotanu zmiešame v miske. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kôpor nasekáme na drobno, rovnako tak i cesnak (môžeme pridať aj pretlačený – podľa chuti). Namiesto kôpru môžeme iné bylinky podľa chuti.