Perfektné, rokmi overené cesto, ktoré naozaj môžem nazvať „univerzál“. Na knedle, buchty, šišky a aj na kysnuté koláče.
Potrebujeme:
1 hrnček mlieka
2 žĺtky
6 lyžíc oleja
3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
6 lyžíc cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)
Štipku soli
1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna – nastrúhaná
Postup:
V uvedenom poradí dáme do domácej pekárne a nastavíme program cesto. Ak domácu pekáreň nemáme, vypracujeme ako klasicky kysnuté cesto. V troche vlažného mlieka rozpustíme droždie, cukor a pridáme trochu múky. Keď kvások vyjde, primiešame ostatné prísady a spracujeme jednotné cesto. Necháme vykysnúť a s cestom pracujeme podľa vlastného uváženia. Môžeme robiť buchty, koláče, knedle…