Priznám sa, že domáci chlieb často nepripravujem, no na Vianoce jednoducho musí byť. Mojím favoritom je prekladaným „bublinkový“ chlebík. Je vynikajúci a vydrží krásne mäkučký počas celých sviatkov.
Potrebujeme:
750 g hladkej múky
50 g polohrubej múky
500 ml vody
60 g čerstvého droždia
15 g medu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
16 g soli
Postup:
Pripravíme si misku, v ktorej zmiešame obe múky. 450 ml vody vlejeme k múke a začne miesiť cesto. Vznikne nám lepivá, hrudkovitá hmota. Prikryjeme ju uterákom a necháme 30 minút bokom.
Medzitým si zahrejeme zvyšnú vodu. Z teplej vody, droždia a medu si pripravíme kvások.
Kvások a soľ potom pridáme k cestom a miesime. Vypracujeme hladké cesto.
Cesto necháme v miske odpočívať asi 5 minút. Potom ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roztiahneme ho rukami do tvaru obdĺžnika a začneme s prekladaním krajov – viď obrázok.
Najskôr preložíme horný okraj, potom spodný kraj a následne pravý aj ľavý okraj. Bochník, ktorý takto vznikne opäť roztlačíme rukami do tvaru obdĺžnika.
Poznámka: Čím viackrát cesto preložíme, tým bude mať chlebík viac bubliniek vo vnútri – po upečení sa prejavia ako nadýchané dierky v striedke. Medzi každým prekladaním cesta by mala byť prestávka 20-30 minút. Ja zvyknem prekladanie krajov zopakovať 3 -4x.
Potom bochník cesta potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 8-12 hodín. Pre dlhšiu dobu kysnutia je vhodné, aby sme si cesto na chlebík pripravili o deň skôr.
Z vykysnutého cesta vyformujeme 2 bochníky. Preložíme ich do formy na pečenie a necháme ešte 10 minút odpočinúť. Medzitým na dno rúry uložíme plech s vodou.
Na povrchu bochníkov urobíme šikmé zárezy ostrím nožom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 250 stupňov 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme 10-15 minút. Nakoniec teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme cca 35 minút.
Hotový chlebík z rúry vyberiem, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika